Psst! För att njuta av allt vår sida har att erbjuda så rekommenderar vi att du byter webbläsare. Här får du smidig vägledning: https://browsehappy.com/

Så landar du drömjobbet 2023

En komplett guide skriven av rekryterare med beprövade och mindre kända metoder för att få jobb
Den ultimata guiden med insidertips från våra rekryterare. Här finner du inte gammal skåpmat som du redan känner till. Allt i denna guide är framtaget för att du ska få den bästa möjliga chansen att visa ditt riktiga värde.
Hinner du inte läsa guiden?
Vi vet. Ibland räcker tiden helt enkelt inte till. Här kan du ladda ner hela guiden som ett PDF-dokument, så kan du läsa den när och var du vill.
Ladda ner guiden här
Ingen fara, den är gratis!

Jobbsökarguide

Vägen till drömjobbet

Så hittar du nytt jobb – guiden som gör sökandet lättare

Tycker du att jobbsökandet är utmanande? Du är inte ensam. Det kan vara svårt att veta var man ska börja leta, hur man ska gå till väga och vad man ska tänka på. Med rätt kunskap och inställning kan vägen mot nya jobbet bli kortare. Vår guide hjälper dig framåt!

Har du tröttnat på din arbetsplats? Eller rentav blivit tvungen att lämna på grund av arbetsbrist eller andra omständigheter? Dags för nästa steg i karriären? Det finns flera anledningar till att söka nytt jobb. Här är några saker som är viktiga att tänka på!

Kapitel 1

Vad vill du jobba med?

Först och främst behöver du göra klart för dig vad för typ av jobb du söker. Kanske vill du fortsätta på samma karriärväg du vandrat tidigare, eller är det dags att göra något helt annat. Kartlägg dina kompetenser, kvalifikationer, intressen och tidigare erfarenheter. Var och hur kan du få användning av dessa? Om du har svårt att veta vad du vill söka för typ jobb, kan du i stället ställa dig motfrågan – vad vill du inte jobba med?

När du har fått en klarare bild är det dags för nästa steg.

Kapitel 1 - Vad vill du jobba med?

Här hittar du jobben

  • Företagswebbplatser, jobbportaler, sociala medier – det finns flera vägar att gå. Använd så många plattformar som möjligt!

 

  • Besök jobb-och karriärmässor eller andra branschevenemang. Ta tillfället i akt att träffa arbetsgivare personligen.

 

  • Sök via rekrytering-och bemanningsföretag. Vissa företag tar hjälp av rekryterings- och bemanningsföretag för att hyra personal under en viss tid medan vissa tar hjälp med hela rekryteringsprocessen, där du sedan bli anställd av företaget direkt. Att vara anställd av ett bemanningsföretag är lite som att vara provanställd – både du och företaget får en chans att känna av varandra och se om det fungerar. Det kan vara början på något nytt!  Ett tips är därför att registrera dig hos flera olika rekryterings- och bemanningsföretag. Du kan redan idag börja med att registrera din profil hos oss här.

 

  • Arbetsförmedlingens platsbank är en utvecklad sökmotor som gör att du kan vara väldigt specifik i vad du letar efter. Du kan till exempel sortera efter geografisk plats, olika krav, dina kompetenser och erfarenheter och hitta lediga jobb.

Kapitel 2

Låt jobben hitta dig!

Att hoppas på att jobben ska komma till en själv låter som önsketänkande, men det behöver det inte vara. Headhunting innebär att ett företag själva (eller via en rekryterare) letar upp en person för ett specifikt jobb. Här är några saker du kan göra för att öka dina chanser att bli hittad.

Kapitel 1 - Låt jobben hitta dig!

Skapa en attraktiv profil på LinkedIn

Väldigt många rekryterare använder sig av LinkedIn. Se till att uppdatera din personliga profil – det är A och O för att bli hittad. Lägg lite tid på din personliga beskrivning. Lägg till dina utbildningar och tidigare arbetsplatser och berätta vad du haft för tidigare roller och ansvarsområden. Använd dig av nyckelord som beskriver dina kompetenser och tidigare erfarenheter.


Kapitel 2 - Låt jobben hitta dig!

Öka din synlighet

LinkedIn en bra plats att nätverka på. Lägg till gamla studiekompisar och före detta kollegor. Följ personer som intresserar dig och som är verksamma inom samma bransch. Var aktiv genom att kommentera, dela och gilla inlägg. Slå på funktionen ”öppen för jobb”. Då är det större chans att rekryterare hittar dig. Här hittar du vår guide för LinkedIn.


Kapitel 3 - Låt jobben hitta dig!

Registrera dig hos rekryteringsföretag

Det finns förstås andra sätt att bli hittad på. Det är främst rekryterare som sköter headhuntingen, så se till att registrera sig hos olika rekryteringsföretag. Ladda upp din profil i deras databaser. Det finns en chans att just din profil dyker upp när de letar efter någon. Även här bör du jobba med nyckelord för att öka chanserna att algoritmerna hittar dig.


Kapitel 3

Nätverka

Cirka 70 procent av alla jobb förmedlas med hjälp av kontakter. LinkedIn är en utmärkt plattform för att nätverka och hitta personer inom den bransch du är intresserad av. Men du bör inte underskatta inte dina nära och kära. Det finns nästan alltid någon som känner någon.

Kapitel 1 - Nätverka

Vänner och bekanta

Vad jobbar dina vänner och släktningar med? Har du någon som jobbar med något snarlikt eller känner du kanske till och med någon som jobbar på ett företag som lockar dig? Hör av dig – det skadar aldrig att fråga. Kolla även med dina kompisar från studietiden, chansen är stor att de jobbar inom samma bransch som du är intresserad av.


Kapitel 2 - Nätverka

Före detta kollegor

Våga ta kontakt med före detta kollegor. Förhoppningsvis har de redan en positiv bild av dig som arbetskamrat och kan ge en ärlig och positiv rekommendation till andra arbetsgivare. Det kanske känns lite krystat att höra av sig efter flera år, men de vet troligtvis själva hur det är. Skicka ett meddelande på LinkedIn eller be om att ses över en fika.


Kapitel 4

Ansökan

Hittat ett jobb du tycker verkar intressant? Bra! Men det finns några saker du bör tänka på innan du lämnar din ansökan.

När du har hittat ett jobb du vill söka är det dags att fila på din personliga presentation. Undvik den vanligaste fallgropen – en oanpassad ansökan. Ja, rekryteraren kommer att märka om du gjort ett massutskick. En välskriven, tydlig, anpassad ansökan visar att du är genuint intresserad av företaget och tjänsten i fråga. Lägg ner tid och energi på att få det riktigt bra. Här är några tips som är bra att tänka på!

Kapitel 1 - Ansökan

Gör research

Titta på företagets hemsida och sociala medier. Vad står de för? Vad har de för omdömen? Vad jobbar de med för typ av kunder? Hur många medarbetare har de? Det blir enklare att skriva en relevant ansökan om du bildat en uppfattning av företaget, branschen och tjänsten du vill söka.

 

Jobbannonsen

Fokusera på arbetsbeskrivningen i jobbannonsen och försök matcha det som efterfrågas i din ansökan. Du behöver inte nå upp till alla krav, men var ärlig med dina kompetenser. Om du har få arbetslivserfarenheter kan du lägga till andra saker du gjort som visar på relevanta förmågor och egenskaper.

 

Undvik floskler

Undvik floskler som ”många bollar i luften” eller ”spindeln i nätet”. Det sänker trovärdigheten. Försök att beskriva dina egenskaper med dina egna ord och ge exempel.

 

Dubbelkolla ansökan

Du vill att din ansökan ska se professionell ut, felstavningar och språkliga brister försämrar intrycket. Kolla igenom stavningen en extra gång innan du skickar i väg det.

 

Tips!

Så skriver du ett bra CV.

Väck intresse med ditt personliga brev.


Kapitel 5

Arbetsintervju

Har du blivit kallat till intervju? Grattis! Nu gäller det att sälja in dig själv och övertyga rekryteraren om att du är den bästa kandidaten för jobbet.

Kapitel 1 - Arbetsintervju

Förberedelser

Det kan kännas nervöst och stressande att gå på arbetsintervju men det blir enklare om du är förberedd. Läs på om företaget och tjänsten. Öva på att svara på frågor om dig själv, dina erfarenheter och förväntningar inför jobbet. Fundera även över vad som är det viktigaste för dig på en arbetsplats. Vad är det som du faktiskt vill veta? Vad är relevant för dig? Fråga om det – det är nu du har chansen. Ställ till exempel frågor om:

 

Kulturen

Hur ser kulturen på företaget ut? Är den inkluderande? Förväntas du anpassa dig till den eller tar den hänsyn till dig? Vad finns det för värderingar? Det är saker som garanterat kommer påverka dig när du väl börjar och som du vill ha koll på innan.

 

Framtiden

Det är bra att fråga om framtiden för att få koll på ambitionsnivån på företaget och hur dina möjligheter att växa och utvecklas ser ut. Om företaget inte verkar ha några framtidsplaner tyder det på låga ambitioner.

 

Förväntningar

Vad kommer att förväntas av dig egentligen? Hur mycket ansvar kommer du att behöva ta? Hur mycket kommer du att behöva jobba? Hur stressigt är det? Se till att få klarhet i detta så att deras förväntningar stämmer överens med dina.

 

Tjänsten

Få dem att berätta mer om tjänsten. Är det någon du ersätter? Om inte, varför har de skapat den? Be dem att gå igenom en vanlig dag bit för bit så att du får en bild av vad du faktiskt kommer att göra.

 

Håll i och håll ut!

Ofta finns det ett sista ansökningsdatum. Ibland tillsätts tjänsten tidigare än så. Håll dig uppdaterad i processen. Om du får ett nej – ge inte upp. Be om att få feedback på varför du inte gick hela vägen. Då vet du vad du kan förbättra till nästa gång. Och kom ihåg – den viktigaste egenskapen som jobbsökare är att vara ihärdig. Rätt vad det är dyker en möjlighet upp!

 

Tips!

Så klarar du arbetsintervjun på bästa sätt – från förberedelser till efterarbete.

Så imponerar du på jobbintervjun.

 

Stort lycka till!


Resurs 1