Psst! För att njuta av allt vår sida har att erbjuda så rekommenderar vi att du byter webbläsare. Här får du smidig vägledning: https://browsehappy.com/

Trender

2 min lästid

Starta eget som interimskonsult? Ta del av Annas bästa tips!

Är du en erfaren ledare och specialist som längtar efter nya utmaningar? Då kan jobbet som interimskonsult vara något för dig. OnePartnerGroups Anna Svanberg är en av landets mest erfarna interimsspecialister och VD för vår interimsverksamhet i Stockholm. Anna har själv jobbat som interimskonsult i fyra år och har suttit i olika ledningsgrupper sedan år 2000. Det här är hennes bästa tips!

  1. Gör en lista. Vilka förutsättningar är viktiga för dig? Frihet eller trygghet? Behöver du veta exakt vad du ska göra åtta timmar om dagen eller kan du leva med en viss osäkerhet? Är det viktigt för dig att befinna sig i ett sammanhang eller tycker du om att gå mellan flera? Om du prioriterar frihet och variation så kan rollen som interimskonsult vara något för dig.

 

  1. Något som jag själv har erfarenhet av, och som jag vet eftersom jag har suttit på båda stolarna, är att du som interimskonsult måste kunna hoppa rakt in i ett uppdrag – från en dag till en annan. Kunden hinner inte vänta i tre månader under din uppsägningstid. Alltså måste du ta steget att säga upp dig och starta eget, redan innan du vet om du har något uppdrag.

 

  1. Räkna med att det tar längre tid än du tror innan det där första uppdraget trillar in. Men när det väl kommer så behöver kunden hjälp direkt. Därför gäller det att vara väl förberedd. Då måste du ha ditt eget företag och alla papper i ordning: F-skattsedel, ansvarsförsäkring och annat. När frågan kommer behöver du också ha bestämt dig för vad du ska kosta.

 

  1. Interim handlar väldigt mycket om tajming. Rätt konsult ska matchas med rätt uppdrag. Det gäller extremt affärskritiska roller och det går fort. Därför råder jag mina konsulter att inte lägga ägg i samma korg. Håll alla kontakter öppna och skriv in dig hos flera olika förmedlare.

 

  1. Våga specialisera dig! Eftersom kunderna behöver en specialist kan en för bred profil uppfattas som otydlig. Är du en skicklig förändringsledare? Eller är ekonomi din bästa gren? Berätta!

 

  1. Det går att ha flera uppdrag samtidigt. Poängen med dig och ditt företag är att det är du som bestämmer utifrån hur du vill jobba. Kanske vill du gå in helt och fullt för ett uppdrag och lägga all tid du har på det. Eller också trivs du med många bollar i luften och vill kombinera flera deltidsuppdrag.

 

  1. Var beredd på att du ofta är överkvalificerad för jobbet. Det ligger i sakens natur. Det betyder också att du snabbt kan sätta dig in i din roll och njuta av att du är så kompetent!

 

  1. I en tid när olika tjänster digitaliseras allt mer så värdesätter kunder och kandidater den personliga relationen. Hos oss på OPG är det aldrig en algoritm som gör matchningen utan jag och mina erfarna medarbetare. Vi läser mellan raderna på ett sätt som ett program inte kan.