Ibland kan man känna sig som en hamster som bara springer runt, runt i hjulet utan att någonsin komma framåt. Alla måsten på jobbet och hemma läggs på hög och bildar hotfulla berg i horisonten. Stressen är ett faktum.
Stress är svårt att undvika, eftersom det är naturens sätt att svara på utmanande situationer. Rent biologiskt är den ett sätt att överleva. Men att vara stressad under lång tid är farligt och något som vi alla vill undvika till varje pris. Och det finns knep och vardagliga strategier som du kan ta till för att må bättre.
Rebecka Karlsson har blivit expert på att tänka smart och hitta sätt för återhämtning – av den enkla anledningen att hon måste. Efter sin examen från ekonomiprogrammet hann hon med att jobba hos några olika arbetsgivare innan hon drabbades av ME, en kronisk multisystemsjukdom som drabbar nervsystemet och immunförsvaret. Rebecka blev sjukskriven och under en lång period kändes minsta ansträngning som en oöverstiglig utmaning.
I dag jobbar du heltid som rekryteringskonsult på OnePartnerGroup. Hur gick det till?
”Då jag under flera år var sängbunden fanns en stor rädsla för att inte kunna jobba igen. Men till slut lyckades jag hitta en läkare som vågade experimentera lite och gav mig en virusbehandling, samtidigt som jag även gjorde ett så kallat neuroplasticitetsprogram. Det sistnämnda kan likställas med träning som strokepatienter får göra för att få tillbaka sina förmågor. Lite förenklat kan man säga att det handlar om att visualisera på ett sätt som skapar nya friska nervbanor i hjärnan för att återställa normal funktion. Jag har alltså inte varit drabbad av stressyndrom själv, men sättet att tänka vad gäller återhämtning har mycket gemensamt. Just goda vanor och kontinuitet är viktigt för min återhämtning.”
Det här är Rebeckas bästa tips för mindre stress och bättre återhämtning:
- Stärk ditt immunförsvar. Ett starkt immunförsvar förebygger stress och får dig att må bättre! Ät bra, motionera och skapa goda rutiner. Lägg en bra grund och håll dig till den. Det är bra för hormonbalansen, förebygger stress och gör dig piggare. Här på OnePartnerGroups kontor i Östergötland tränar och rör vi på oss ganska mycket. Sedan är det ju upp till var och en vilken nivå man lägger sig på. Jag är ganska tuff mot mig själv, framförallt vad gäller dieten, men det beror på att jag absolut inte vill bli sjuk igen. Motion är helt enkelt en väldigt bra medicin!
- Ta till telefonknepet. Ha två telefoner, en för jobbet och en privat. Det är ett väldigt bra sätt att stressa ner. Även om jag kollar min jobbtelefon ofta, mina konsulter ska känna sig trygga med att jag svarar, så gör två telefoner att du har kontroll. Du blandar inte ihop jobbet och privatlivet och det är DU som bestämmer.
- Gör en sak i taget. Strukturera upp din dag och gör ett schema där du avsätter tid för olika sysslor. Själv har jag delat upp min tid så att jag ägnar en del av dagen åt search, en annan åt att svara på mejl och så vidare. Det hjälper dig att fokusera och eftersom du inte bollar allt samtidigt så blir det mindre stressigt.
- Skriv listor. Det här är också en ren kontrollgrej som hjälper till att få struktur på vardagen. Dels vet du vad det är som väntar, och dels kan du bocka av när du är klar med saker. Det är tillfredsställande.
- Kommunicera med dina kollegor. Vi har löpande avstämningsmöten där vi checkar av våra olika processer. Vår företagskultur är väldigt generös, alla är hjälpsamma och ställer upp för varandra. Det är skönt att veta att man kan berätta när man har det jobbigt och be om hjälp. Att känna sig trygg med sina kollegor är en fin grund för välmående.
- Planera in små pauser i vardagen. Skippa inte lunchen och schemalägg dem gärna så att det verkligen blir av. Gör gärna en riktigt god lunchlåda och ta med dig – då blir lunchen en belöning och en liten miniledighet att se fram emot.
- Ta en kort promenad. Till exempel på lunchen eller när du kommer hem. Det är ett bra sätt att rensa hjärnan, dessutom hjälper naturen till att koppla av.
- Gör något praktiskt. Baka en kaka, stryk lite tvätt eller rensa bär… det spelar egentligen ingen roll vad du gör, så länge det är något som är praktiskt arbete i kontrast till det teoretiska arbetet som du ofta gör på jobbet.
- Våga säga nej. Ibland måste man prioritera sig själv och sitt välmående. Det spelar ingen roll hur bra jobb du gör och hur mycket pengar du tjänar om du inte håller i längden. Utan din hälsa så har du ingenting.