Psst! För att njuta av allt vår sida har att erbjuda så rekommenderar vi att du byter webbläsare. Här får du smidig vägledning: https://browsehappy.com/

Rekrytering

3 min lästid

När alla slåss om kandidaterna: Så säkrar du kompetensen i ditt företag.

Det är kandidaternas marknad – och som arbetsgivare måste du agera snabbt när du hittat rätt medarbetare. Julia Hillerström, rekryteringskonsult hos OnePartnerGroup i Skaraborg, vet hur du ska tänka både på kort och lång sikt för att säkra kompetensen i ditt företag.

Alla pratar om kompetensbristen – hur är läget just nu?

”Att det är brist på kompetens på arbetsmarknaden är en verklighet som vi har levt med ganska länge nu. Kandidatbristen har varit ihållande. Men världsläget, med de senaste årens turbulens kring pandemin och nu kriget i Ukraina och inflationsproblematiken, har försvårat situationen ytterligare. Det finns en osäkerhetsfaktor som gör att kandidaterna kanske inte vill chansa på ett nytt jobb just nu. Istället väljer man den trygga punkten i vardagen och stannar på det jobb som man har.”

 

Hur jobbar OnePartnerGroup för att lösa kompetensbehovet åt sina kunder?

”Vi jobbar aktivt och söker upp kandidater som har den kompetens som våra kunder behöver. Om du är på jakt efter ny kompetens så får du helt enkelt vara beredd på att det kommer att kräva en del jobb och ta tid. Det räcker inte att sätta in en annons och luta sig tillbaka och vänta. Det är därför som vi tycker att företagen ska ta hjälp av oss. Att anlita en professionell rekryterare som kan search och har ett stort kontaktnät gör stor skillnad i det här läget. Vi resonerar också med våra kunder kring jobberbjudandet och anställningsvillkoren. Som företag måste man acceptera att det är kandidaternas marknad just nu och visa lite flexibilitet. Provanställningar kan till exempel i det här läget kännas otryggt och vara det som gör att kandidaten väljer att avstå.”

 

Det är inte helt kört då?

”Absolut inte! Jag upplever ändå att det är en hel del kandidater som är öppna för att byta jobb – om villkoren är de rätta. Förutom att vara flexibel när det gäller provanställningar så kan du till exempel erbjuda arbete hemifrån, något som många efterfrågar eftersom det underlättar vardagen och drivmedelspriserna är så höga. Många kandidater prioriterar också att komma in i en grupp där man verkligen trivs. Genom att lägga extra energi på att sälja in företaget och låta kandidaten lära känna avdelningen och sina framtida kollegor, kan ditt företag blir det som väljs framför ett annat.”

 

Ditt smartaste tips när det kommer till kompetensförsörjning?

”Våga anställa någon som kanske inte riktigt uppfyller alla dina krav och ge personen tid och möjlighet att utvecklas i sin tjänst. Ibland blir kravlistorna väldigt långa, så det kan vara läge att resonera kring vad som är viktigt nu och vad som kan få hända på sikt. Oftast är det viktigare att personen funkar i teamet och har potentialen att växa efter hand. Och det kan vi säkerställa med olika typer av personlighetstester. På det sättet fyller du på din kompetensbank och säkrar framtiden. Vi brukar också uppmana våra kunder att inte haka upp sig på åldern. När vi gör vår kravprofil så tar vi inte hänsyn till åldern överhuvudtaget. Det finns mycket kompetens i de äldre åldersgrupperna – men att tänka att de inte blir kvar så länge på grund av pensionen är faktiskt fel. I dag har vi en så snabbrörlig arbetsmarknad. Många yngre byter jobb var tredje till femte år, så att tro att man kan skapa långsiktighet och kontinuitet genom att välja en yngre medarbetare framför en äldre, funkar inte. Sedan finns det en grej till som du inte får glömma: vårda kompetensen som du har och ge dina befintliga medarbetare chansen att utvecklas och trivas. Det är det mest effektiva av allt!”

 

Hur funkar OnePartnerGroup Academy?

OnePartnerGroup Academy är ett koncept där vi i samarbete med näringslivet bygger upp och genomför en utbildning av specialinriktad kompetens för företagens behov. Det kan handla om chaufförer, nätverkstekniker, CNC-operatörer, Java-utvecklare – vilket yrke som helst. Vi ansvarar för utbildningen och de som går utbildningen får garanterat jobb hos våra kunder, som sedan kan anställa medarbetarna om man vill. Konceptet är supereffektivt och har blivit väldigt framgångsrikt.”

 

Hur viktig är tidsfaktorn?

”Snabbhet är a och o – både när det gäller rekrytering och bemanning. På bemanningssidan är det ofta många som slåss om kandidaterna, och när det gäller rekrytering är det inte heller ovanligt att kandidaten har flera alternativ att välja på. Därför är det viktigt att ni har pratat ihop er ordentligt i förväg så att ni verkligen vet vad ni söker och kan fatta ett snabbt beslut. Behöver man för lång betänketid så hinner kandidaten välja någon annan.”