Psst! För att njuta av allt vår sida har att erbjuda så rekommenderar vi att du byter webbläsare. Här får du smidig vägledning: https://browsehappy.com/

Trender

3 min lästid

Har du koll på framtidens megatrender? Det här kommer ökad flexibilitet och rörlighet att innebära för dig!

Panta rei! Allt flyter! De visdomsorden yttrades av den grekiske filosofen Herakleitos för 2 500 år sedan – och den sanningen gäller fortfarande. Världen är i ständig förändring och det är upp till var och en att hänga med i svängarna. När Trygghetsrådet listar sex megatrender för framtidens arbetsliv är det just ökad flexibilitet och rörlighet som ligger i topp. Men vad innebär det för dig? 

Distansarbete kommer att bli en självklarhet, säger Jane Bergman som är Employer Branding Manager på OnePartnerGroup: 

En av de stora förändringarna är vår inställning till hur och var man jobbar. Redan före pandemin såg vi en utveckling mot  att fler jobbade hemifrån och kunde påverka sina arbetstider själva. Men under 2020, när hemarbetet blev ett nödvändigt måste, fick utvecklingen extra fart. Nu när vi har lärt oss att hantera den digitala mötestekniken och har ’knäckt koden för att jobba på distans, så kan vi  förvänta oss en mer flexibel inställning till när och var jobbet ska utföras – både från arbetsgivare och medarbetare. LinkedIn har till exempel infört en remoteknapp för distansjobb och vi ser att allt fler arbetsgivare erbjuder sina medarbetare att jobba  på distans. Spotify är ett av de företag som ger alla sina anställda möjligheten att jobba var de vill. 

Guldklockan går bort 

Men den ökade flexibiliteten och rörligheten kommer också att påverka vår inställning till vem vi arbetar för, och hur. Länge var en lång och trygg anställning det som vi ville ha. Att få en guldklocka efter 25 års trogen tjänst för en enda arbetsgivare hörde inte alls till  ovanligheterna och sågs som något att sträva efter.    

Vi ser redan nu att fler kompetenser i allt större utsträckning väljer att ta uppdrag på frilansbasis, antingen som konsult eller som en del av den så kallade gig-ekonomin, berättar Jane Bergman.  

Enligt Trygghetsrådets rapport kan nästan nio av tio svenskar tänka sig att arbeta uppdragsbaserat istället för att ha en traditionell anställning.

Gigar i skolans värld 

Ett ”gig” kan man ta antingen inom ramarna för ett eget företag eller genom ett bemanningsföretag. 

”Det är förstås viktigt att även den som uppskattar friheten i frilansandet också har tillgång till nödvändiga trygghetssystem. Man behöver även hjälp med att bli marknadsförd och teckna seriösa uppdragsavtal. Därför tror vi att det kommer att växa fram nya plattformar som stöttar det här sättet  att jobba”, säger Jane Bergman och tar Gignation som ett exempel.  

Gignation är specialiserat på digitaliserad förmedling av tidsbegränsade uppdrag och vikariat inom skolan. Företaget, som är ett dotterbolag till OnePartnerGroup, utvecklar digitala plattformar som på ett enkelt sätt  matchar  tillgänglig  kompetens med verksamheternas behov. 

Gamla modeller räcker inte 

När inte lika många väljer att binda upp sig i fasta anställningar måste de gamla modellerna för kompetensförsörjning kompletteras. 

Resursdelning och kompetensnätverk blir allt viktigare, både för arbetsgivarna och för dem som söker gig. Gignation har specialiserat sig på skolans värld, men  det här sättet att jobba kommer att sprida sig inom både privat och offentlig sektorresonerar Jane Bergman som tror att många branscher kommer att anamma konceptet framöver.  

”Inte minst de som har haft det svårt under pandemin – till exempel butik, hotell, restaurang och andra hårt drabbade branscher som behöver arbetskraft men som inte kan binda upp sig i långa tillsvidareanställningar. Den ökade flexibiliteten och rörligheten på arbetsmarknaden kan vara väldigt positiv i det här skeendet, ett konstruktivt sätt att komma framåt!” 

Läs mer om Trygghetsrådets rapport på https://issuu.com/trygghetsradet/docs/framtidens_arbetsliv_rapport_web