Hälsotrenden
I takt med att medicintekniken har utvecklats har vi fått helt nya möjligheter att leva friskare och längre liv. I dag finns det också helt andra förutsättningar för individanpassade hälsoupplägg som tar hänsyn till de förutsättningar och behov som finns hos var och en. Det här påverkar naturligtvis även dig som arbetsgivare, säger Jane Bergman som är Employer Branding Manager på OnePartnerGroup.
”I Sverige har vi just nu en stark hälsotrend där allt fler är måna om sin kropp och sin hälsa, och lägger ner stort engagemang både på kost och träning. Som arbetsgivare har du förstås stor nytta av den här trenden, eftersom det på sikt leder till friskare personal och lägre sjukfrånvaro. Men du förväntas också bidra – i form av friskvårdsbidrag eller andra förmåner. Det kanske inte alltid behöver handla om pengar eller dyra träningskort. Att erbjuda tid eller ett flexibelt arbetsschema med plats för träning kan också vara attraktivt för medarbetarna”, tipsar Jane Bergman.
Flera generationer på arbetsplatsen
Våra längre och friskare liv har också slagit igenom på arbetsmarknaden.
Det har aldrig någonsin tidigare funnits så många generationer på arbetsplatserna samtidigt. Millenials, alltså personer födda kring millennieskiftet, har gjort sitt inträde på arbetsmarknaden där de ska samarbeta med kollegor som jobbar tills de är 67, eller kanske väljer att stanna kvar ännu längre. Enligt en rapport från Deloitte kommer majoriteten av arbetskraften, upp emot 75 procent, att bestå av Millenials och Generation Z, det vill säga personer mellan 20-45.
”Det här kommer att leda till så kallade skill gaps, alltså glapp i både kompetens och förväntningar. De yngre generationerna är till exempel mer digitaliserade samtidigt som de har helt andra förväntningar på flexibilitet i sitt arbets- och privatliv. Dessutom kommer de att ställas inför krav på att hela tiden uppdatera sin kompetens för att hålla sig attraktiva på arbetsmarknaden under hela karriären”, förklarar Jane Bergman.
Attrahera och behålla kompetens
Som arbetsgivare blir din utmaning att stimulera alla dina medarbetare, oavsett generationstillhörighet, så att de känner att de har möjlighet att bidra utifrån sin erfarenhet.
”Samtidigt måste de yngre generationerna vara lyhörda. Det kommer att krävas ganska mycket prestigelöshet.”
Om du som företagare eller ledare kan utforma bra strategier för vidareutbildning, eller up-skilling som det också kallas, så gynnar det både företagets konkurrenskraft och individens utveckling.
”Digitaliseringen går så oerhört fort just nu och den gäller alla. Att som företag kunna visa att man investerar i medarbetarnas kompetensutveckling blir ett viktigt sätt att både attrahera och behålla kompetens i framtiden. Och som företag kommer du att rekrytera nya medarbetare på deras vilja till förändring. Du behöver kompetenser som vill och har en förmåga att lära nytt och i vissa fall lära om.”
Läs mer om Trygghetsrådets rapport på https://issuu.com/trygghetsradet/docs/framtidens_arbetsliv_rapport_web