Psst! För att njuta av allt vår sida har att erbjuda så rekommenderar vi att du byter webbläsare. Här får du smidig vägledning: https://browsehappy.com/

Trender

2 min lästid

Framtidssäkra din utbildning

Att vi går mot ett mer datoriserat samhälle där robotar och andra prylar tar större plats är något få kan ha missat. Att robotar och AI dessutom kommer att ta över en stor del av våra jobb är heller ingen hemlighet. Visst kan det ibland kännas lite jobbigt att plugga till det du pluggar till när morgondagens arbetsmarknad känns så olik dagens? Ingen fara, vi vet hur du bäst framtidssäkrar just din utbildning.

Hot skapar möjligheter

En rapport från World Economics Forum visar att ny teknik, som artificiell intelligens, robotar och algoritmer, kommer att få 75 miljoner traditionella jobb att försvinna redan till 2022. Låter det hemskt? Tekniken kommer samtidigt skapa 133 miljoner nya jobb under samma period, och då ser det plötsligt mycket trevligare ut. Bland annat behöver någon ta fram processerna som ska automatiseras och programmera robotarna, till exempel.

Vad ska du satsa på?

Generellt sett är det yrken som kräver högre utbildning som löper minst risk att automatiseras, medans yrken som nu finns inom transport, logistik och administrativt kontorsarbete kommer försvinna i viss mån, men samtidigt ersättas av andra. Även servicenäringen kan komma att automatiseras med hjälp av servicerobotar, samtidigt som yrken där fingerfärdighet och rörlighet kan få allt större konkurrens från robotar. Dock måste det vara ekonomiskt försvarbart att ersätta människor med dyra maskiner, och det lär inte hända inom en överskådlig framtid, även om det rent tekniskt kan vara möjligt.

Digitala färdigheter är en bristvara

Digitala färdigheter kommer bli ännu mer eftertraktade i framtiden, oavsett bransch. Vissa menar att bristen på digitalt kvalificerad arbetskraft i Europa kommer leda till fler än 750 000 vakanser redan 2020, varav nästan en tredjedel inom management. Med andra ord borde man kunna dra slutsatsen att den som vill framtidssäkra sin kompetens bör skaffa sig IT-kunskaper, ju mer desto bättre.

Viktigt att gå på intresse

Känns din utbildning helt plötsligt lite osäker? Oroa dig inte, du kan utveckla din kompetens till att fungera alldeles utmärkt på morgondagens arbetsmarknad också. Utgå från vad du själv är intresserad av och brinner för. Ta reda på så mycket som möjligt och försök få en bild kring hur arbetsmarknaden ser ut framåt. Lär dig även att bli kompis med AI och robotar. Ta reda på åt vilket håll utvecklingen går och försök förstå hur just du kan nyttja den till din fördel. Kolla även hur den digitala utvecklingen i branschen ser ut. I digitalt omogna branscher finns det ännu mer att hämta framåt.

Var nyfiken

Vad ska du göra om du är intresserad av något som är med på listan med “utrotningshotade” jobb? Världen är inte svart och vit, alla jobb inom ett visst område kommer inte försvinna. För trots att vissa branscher kommer datoriseras krävs det alltid nischade specialister för att optimera processer eller hitta nya möjligheter. Och yrkeskompetens är faktiskt inte allt.

Andra artiklar för dig!