En ny verklighet
Handen på hjärtat – vi såg det nog komma redan före pandemin. Den nya digitala tekniken som gjorde det möjligt att koppla upp sig och jobba från vilken plats vi ville. De nya aktivitetsbaserade kontoren där det inte fanns några egna kontorsrum eller fasta arbetsplatser utan där man valde plats efter arbetsuppgiften, humöret och stunden. Möjligheten fanns, men förändringen gick långsamt. Vi hade ju våra inrutade mönster och inkörda hjulspår. Men så kom pandemin och ställde allt på ända, och plötsligt jobbar vi i en ny verklighet.
Att leda både på plats och digitalt
Efter ett och ett halvt år av hemarbete och platskompromissande har vår syn på var man kan och ska jobba förändras. Och det ställer helt nya krav på ledarskapet. ”Hybridledarskap” – att leda både på plats och digitalt – är den kanske största utmaningen för alla ledare oavsett bransch, konstaterar Charlotte Järeby Hellman som har omfattande erfarenhet av att leda organisationer i förändring:
–När man träffas fysiskt varje dag så har man som ledare mycket bättre koll på hur medarbetarna mår. När alla sitter hemma framför en skärm får man inte samma känsla för stämningar. Därför blir det viktigt att jobba mycket utifrån välbefinnande och välmående. Du måste vara en ännu mer personlig ledare och våga fråga hur dina medarbetare mår, resonerar Charlotte.
Rättviseaspekten
En annan viktig sak är rättviseaspekten. Oavsett om man jobbar hemifrån eller sitter på kontoret så måsta alla deltagare i möten få lika förutsättningar att delta i dialogen.
–Om man kör ett teamsmöte där fyra av deltagarna finns på kontoret så är det inte optimalt att de sitter i samma rum och alla andra sitter på länk. Då skapas det lätt en subgrupp där de fyra på kontoret har sin gemenskap och de som inte finns på plats upplever att de inte är inkluderade. Låt istället alla sitta uppkopplade var och en för sig.
Skapa möjligheter digitalt
Teamkänslan behöver också lite extra kärlek och omvårdnad när man jobbar omväxlande på kontoret och på distans. Att man får göra en high five och plinga i klockan när en ny order kommer in – att man får fira tillsammans – betyder väldigt mycket för gemenskapen. Som ledare kan du istället se till att skapa den möjligheten digitalt.
–Att jobba aktivt med intranätet är jätteviktigt. Du kan också skapa en gruppchatt för att lyfta teamkänslan i din grupp. Personligen har jag väldigt goda erfarenheter av att jobba med appar som ett sätt att strukturera teamets arbete och ge medarbetarna möjlighet att följa vad som händer, tipsar Charlotte.
–Och vad du än gör: skippa inte kick offen och after worken. Kör digitalt istället – det går faktiskt!
Hur påverkas effektiviteten?
Att lyckas med det nya hybridledarskapet handlar alltså mycket om att lägga extra omsorg på de sociala och de mänskliga faktorerna. Men hur påverkar det effektiviteten?
–Jag upplever att det egentligen är samma villkor som före pandemin: det är viktigt att det finns målbilder och strategier för att nå målen. Att ni har en tydlig bild av vad det gemensamma målet är och att varje medarbetare förstår vad hen ska göra. Att ni följer upp resultat och mål regelbundet både för gruppen och på ett individuellt plan. Tydlighet är a och o i allt ledarskap. Så fort det blir otydligt så skapas det också en osäkerhet.
Är hybridledarskapet det nya normala?
Huruvida hybridledarskapet är det nya normala vill Charlotte Järeby Hellman inte spekulera i.
–Arbetslivet består av ständiga förändringar, vi kommer hela tiden att få anpassa oss till nya förutsättningar. Men jag tror att den här kombinationen av kontors- och distansarbete kommer att finnas kvar i olika kombinationer. Dessutom har det skett en attitydförändring. De företag som tvingar tillbaka sina anställda till kontoret på heltid kommer få svårt att rekrytera.
Distansmötena har också fört en hel del gott med sig, menar hon.
– De digitala mötena har sparat mycket tid och många upplever att de har fått en bättre balans mellan privatliv och arbetsliv. De organisationer som har varit framgångsrika i arbetet med att inkludera medarbetarna och skapa ”vi”-känsla även på distans har utvecklats. Många medarbetare har vuxit i sitt självledarskap, klivit fram och tagit mer ansvar. Det är oerhört positivt!