Psst! För att njuta av allt vår sida har att erbjuda så rekommenderar vi att du byter webbläsare. Här får du smidig vägledning: https://browsehappy.com/

Trender

2 min lästid

Bli vinnare med jämställdhet och mångfald

Ju mer ett företag fokuserar på jämställdhet och mångfald, desto fler vill jobba där. Och desto lönsammare blir bolaget. Men det hjälper inte att bara snacka – do the work!

Jämställdhet och mångfald är ord som varit på tapeten ett bra tag. Men vi vågar påstå att det aldrig har varit viktigare för företag att jobba med dessa frågor på allvar – för att attrahera och behålla kompetens, och för att bli mer lönsamma.

En självklarhet för unga

Många studier visar att arbetsmarknadens nya generationer, födda på 80-talet och framåt, ser mångfald, samhällsfrågor och miljötänk som en självklarhet. Utan uttalade strategier och tydligt arbete med dessa områden minskar deras förtroende för företaget. De är generellt mer benägna än äldre personer att byta jobb ofta, men är villiga att stanna om de ser att företaget jobbar med mångfald och inkludering. Dessa frågor har helt enkelt blivit en hygienfaktor för företag som vill vara attraktiva arbetsplatser och behålla sin kompetens framöver.

 

Vad gör ni på riktigt?

För de yngre generationerna är det jätteviktigt att företaget man jobbar på matchar de egna värderingarna. Bli inte förvånad om kandidaten ställer frågor om detta redan under anställningsintervjun. Hur jobbar ni med mångfald på arbetsplatsen? Hur jobbar ni med jämställdhet och hållbarhet? Då håller inte ett svar om att ni har en hållbarhetspolicy på intranätet. Vad gör ni på riktig? För att bli en attraktiv arbetsgivare måste ni jobba aktivt med dessa frågor, ha medarbetarna med på resan och vara duktiga på att berätta om hur ni gör det.

 

Kommunicera era värderingar

Ett exempel på hur man kan kommunicera sina värderingar tydligt är att helt enkelt skriva om dem på sin hemsida. På vår sida Om oss här på vår site skriver vi t.ex. om vårt varför, vad vi gör, hur vi gör det och för vem. Detta särskilt för att visa dem som eventuellt vill börja jobba hos oss vad vi står för.

 

Ekonomisk vinning

Att jobba med frågor som mångfald och jämställdhet har också en klar koppling till hur lönsamt företaget blir. Studier visar att ju mer jämställd t.ex. en ledningsgrupp är, desto bättre går bolaget rent ekonomiskt. Kopplar man dessutom på mångfaldsperspektivet så blir lönsamheten ännu större.

 

Fler perspektiv är nyckeln

När man pratar om mångfald är det lätt att tänka på olika etniciteter, men det kan också handla om t. ex. personlighetsspridning. Visst kan det vara bekvämt att anställa någon som är lik sig själv, men det är inte alltid så smart för företagets utveckling. Tänk i stället på att hitta någon som ser saker och ting ur en annan vinkel. Det är faktiskt en av hemligheterna i att bolag med större mångfald har en bättre lönsamhet, de har helt enkelt fler perspektiv på saker och ting. Hur ser det ut på ditt företag idag? Vilken typ av personer behöver du komplettera med? En bredare mångfald kommer att göra dig mer framgångsrik.

Andra artiklar för dig!