– Den allra vanligaste frågan vi brukar få när det gäller employer branding är ”Var börjar man?”, säger Jane.
Ofta är det någon inom HR eller marknad på ett företag som fått i uppdrag att tag i företagets branding och att jobba med arbetsgivarvarumärket. Men Jane menar att för att bli riktigt framgångsrik och både kunna behålla och attrahera rätt medarbetare behöver frågan upp på ledningsnivå. Hon berättar att OnePartnerGroup, ett auktoriserat rekryteringsföretag, de senaste fem åren arbetat med att lyfta frågorna till bolagsnivå och att konkretisera, strukturera och skapa actions för att arbeta med employer branding.
Det är kulturen på en arbetsplats och i en organisation som är det verkliga arbetsgivarvarumärket, menar hon. Ett företag som inte aktivt arbetar med syfte, vision och värdegrund och tydlig kommunikation har små möjligheter att påverka kulturen och därmed sin attraktionskraft. Här är det viktigt att vara transparent: hur är det att jobba hos oss – på riktigt?
– Jag brukar säga att förmågan att hitta nya medarbetare kommer genom befintliga medarbetare. Idag, när recensioner betyder allt, kan du räkna med att kandidater i första hand går på rekommendationer och vad andra tycker.
– Om du har en sund och attraktiv kultur och din personal trivs på jobbet finns det inga bättre ambassadörer för employer branding.
Men hur gör man då när man inte ska krångla till det?
Börja kartlägga nuet, tycker Jane.
– Se över var ni är idag och identifiera vad det är som påverkar arbetsgivarvarumärket, vad ni gör bra och vad ni behöver förbättra. Välj sedan ut några aktiviteter som går att mäta och börja undersöka vad som ger effekt.
Ett tips är att dela in employer branding-processen i fyra faser som OnePartnerGroup gör:
Attrahera, engagera, rekrytera och förstärka. Välj en eller ett par aktiviteter i varje fas och mät resultatet. Vilken effekt gav till exempel inlägg i sociala medier? Vilka kanaler gav mest? Hur använder vi vår medarbetarundersökning för att stärka arbetsgivarvarumärket?
– Ta en sak i taget och jobba strukturerat.
Jane Bergman har själv erfarenhet av att utveckla något från grunden. Med en marknadsföringsutbildning och en karriär inom både utbildning och rekrytering i bagaget blev hon 2018 tillfrågad av OnePartnerGroup, ett auktoriserat rekryteringsföretag, om att bygga upp och utveckla företagets employer branding.
– Man ansåg tidigt att det är viktigt och vi lyckas idag både med att attrahera och rekrytera arbetskraft.
– Det spännande är ju att det aldrig blir färdigt. Det finns alltid något att förbättra och man måste också hänga med i alla förändringar som sker i samhället, säger Jane Bergman om employer branding.
Fem steg till framgångsrik employer branding:
- Kartlägg nuet – var ni står idag. Hur arbetar företaget med branding idag?
- Identifiera vad ni gör bra och vad ni behöver förbättra.
- Satsa till en början på några få mätbara aktiviteter.
- Jobba strukturerat och utvärdera varje aktivitet.
- Sist men inte minst – arbeta aktivt med företagets kultur och värderingar. Om din befintliga personal tycker om att gå till jobbet är de dina bästa ambassadörer för employer branding
Årets Employer Branding person 2023 – Karrärföretagen
Jane Bergman, OnePartnerGroup, utsågs till Årets Employer Branding person på Stora Karriärdagen 2023 av Karriärföretagen. Karriärföretagens motivering lyder:
“Jane Bergman har framgångsrikt lett och integrerat employer branding-initiativ, vilket har resulterat i ökad medarbetarengagemang och arbetsplatskultur. En absolut förebild och värdig vinnare av priset Årets Employer Branding Person kategori Samhällsvetare.”
Så hur kan vi, ett rekryteringsföretag, hjälp dig med employer branding?
Vill du lära dig mer om ditt företags branding? Ta del av rekryteringskonsulten Annas tips för hur du kan stärka ditt arbetsgivarvarumärke vid rekryteringsprocessen.