Psst! För att njuta av allt vår sida har att erbjuda så rekommenderar vi att du byter webbläsare. Här får du smidig vägledning: https://browsehappy.com/

Söka jobb

3 min lästid

Börja jobba efter semestern – 5 tips som hjälper dig klara vardagsångesten

Hade du tänkt vara tillbaka på jobbet efter semestern utvilad, lugn och harmonisk? Men istället känner du dig håglös, trött och har ångest att gå tillbaka till jobbet efter semestern? 

Lugn, efter-semestern-syndromet är helt normalt, särskilt om du har ett jobb med högt tempo. Ångest inför jobb efter semestern är inte farligt och det går över.

Här är några tips som kan göra övergången tillbaka till jobbet efter semestern lite lättare och minska ångest att gå till jobbet efter semestern.

Tillbaka till jobbet efter semestern

 

1. Gilla läget

En viss tristess och jobbångest är naturligt och helt normalt när vi går tillbaka till jobbet efter semestern. Det är ett sätt för oss att både fysiskt och mentalt anpassa oss till den nya rutinen och arbetsbelastningen. Kom ihåg att dessa känslor vanligtvis avtar inom några dagar när du kommer in i arbetsflödet. Kort sagt – du kan lugnt lita på att du kommer att vänja dig vid att börja jobba efter semestern.

 

2. Starta mjukt

Varför inte dämpa ångest inför jobb efter semestern genom att korta ner din första arbetsvecka och börja mitt i veckan? Använd de första dagarna till att ta itu med uppgifter som blivit liggande, gå igenom mejl och gradvis komma in i rutinerna igen. Gör tvärtemot de vanliga råden om att beta av de svåraste uppgifterna först. Ta det som är enkelt, som en uppvärmning, så kan du successivt återgå till normal arbetsrytm. Undvik att genast kasta dig in i hektiska möten och projekt de första dagarna. Det är helt normalt att ha en lägre arbetsintensitet när du precis är tillbaka till jobbet efter semestern – det tar tid att återgå till fullt arbetsfokus.

 

3. Förläng semesterkänslan

Du går inte i ide bara för att du börjar jobba. Fortsätt njuta av sådant som ger dig glädje och avkoppling för att dämpa ångest att börja jobba efter semestern. Planera in något att se fram emot, antingen redan första kvällen eller till helgen efter din första jobbvecka. Kanske ett träningspass, en god middag på din favoritrestaurang, en picknick eller biokväll?

Försöka också behålla några av dina semestervanor, som kvällspromenaden eller att dricka morgonkaffet på altanen. Genom att behålla vissa rutiner och vanor från semestern kan du, trots att du är tillbaka till jobbet efter semestern, skapa en känsla av kontinuitet och bevara en avslappnad atmosfär även under arbetsveckorna.

 

4. Gör en prioriteringslista

Ta dig tid att gå igenom dina projekt och uppgifter när du är tillbaka till jobbet efter semestern. Uppdatera dig om vad som har hänt sen sist och vilka nya prioriteringar som kan ha dykt upp. Gör en lista över de mest angelägna och viktiga arbetsuppgifterna. Fokusera på ett fåtal punkter och sätt upp ett realistiskt mål för dagen så att du inte känner dig överväldigad. Bocka av avklarade uppgifter och klappa dig själv på axeln. Att se framsteg och avprickade punkter är tillfredsställande och skapar motivation att börja jobba efter semestern.

 

5. Behåll autoreply några dagar

Det kan kännas överväldigande att börja jobba efter semestern. Men om du har möjlighet – ge dig själv lite ”egentid” på jobbet genom att behålla din autoreply på mejl och i telefon i några dagar. Då får du utrymme att överblicka och planera ditt arbete och beta av det som lagts på hög utan att bli avbruten av omedelbara krav och frågor.

Detta fungerar naturligtvis bara om du inte måste vara tillgänglig. Glöm inte vara tydlig i ditt autosvar med när du förväntas vara tillbaka i normalt läge.

 

Ångest att gå tillbaka till jobbet efter semestern?

Ångest att börja jobba efter semestern är som sagt vanligt och oftast tillfälligt. Men om den inte avtar eller till och med förvärras är det viktigt att ta den på allvar och reflektera över varför du känner så här.

Kom ihåg att ditt välmående på jobbet är viktigt och att du har rätt att trivas och känna dig motiverad i din arbetsvardag. Kanske är det dags att söka nytt jobb? Lyssna på dig själv och var öppen för att utforska nya vägar.

För att hjälpa dig på vägen har vi samlat 5 saker som är bra att fundera igenom innan du byter jobb. Du hittar dessa här.