Psst! För att njuta av allt vår sida har att erbjuda så rekommenderar vi att du byter webbläsare. Här får du smidig vägledning: https://browsehappy.com/

Söka jobb

3 min lästid

Vilma tipsar: så kombinerar du jobb och studier!

Funderar du på att jobba för att dryga ut studentkassan? Vår nya stjärna på marknadsavdelningen, Vilma Denesfay, vet av erfarenhet hur man kombinerar jobb och studier på ett bra sätt – det här är hennes bästa tips!

I våras tog Vilma Denesfay examen från Medie- och kommunikationsvetenskapliga programmet vid Jönköping University. Nu jobbar hon hos oss på OnePartnerGroup som marknadskoordinator. Men yrkeslivet är inget nytt för Vilma som valde att jobba extra parallellt med studierna.

Vem är Vilma?

”Jag är Jönköpingstjej, fyller 24 nu i höst. Jobbet på OnePartnerGroup är mitt första inom det område som jag har utbildat mig, och som jag vill jobba med i framtiden – och det känns förstås jättekul! Privat så är jag nog som många andra; gillar att umgås med familj och vänner, kolla filmer och serier och TikTok förstås. Sedan är jag ganska kreativ, jag tycker om att skriva och måla. Och så är jag ett riktigt planeringsfreak. Jag ÄLSKAR att planera! Och det var faktiskt ganska bra under den perioden som jag pluggade och jobbade samtidigt.”

Varför valde du att kombinera jobb med studier?

”Jag pluggade i tre år och hade jobb inom lager- och serviceyrken under tiden. Helt ärligt så fokuserade jag inte jättemycket på att försöka hitta jobb inom kommunikation- och marknadsföring, utan såg det som att alla typer av erfarenhet var bra på mitt CV. Jag tror att framtida arbetsgivare uppskattar att man har jobberfarenhet. Har man klarat av att kombinera studier med jobb och hålla tider, så säger det ju en hel del. Dessutom får man referenser. Sedan betydde förstås pengarna mycket. Det är jätteskönt att ha lite extra att röra sig med som student, det dämpar stressen, särskilt om man bor själv.”

Vilka är dina bästa tips för att få ihop ekvationen?

 

  1. Planera

    Jag använde mig av ett digitalt planeringsprogram och hade som rutin att lägga in alla delar av mitt liv; studier, jobb och fritid. Personligen tyckte jag att det var bra att ha två dokument – ett med grovplanering och ett för delmål. I dokumentet med grovplanering lade jag in större händelser som tentor och deadlines på jobbet. I det med delmålen lade jag in just delmål. Om jag visste att jag behövde läsa fyra böcker och göra instuderingsfrågor till föreläsningar så bröt jag ner det till delmål och la in det i kalendern. Då kunde jag känna mig lugn och trygg med att om jag bara följde delmålen så skulle jag slippa stressa på slutet. Plus att det är jätteskönt att inte behöva komma på i sista minuten att man har glömt något!

  2. Var tydlig mot arbetsgivaren.

    Om din arbetsgivare vet att du studerar samtidigt så kan du förhoppningsvis räkna med större förståelse och flexibilitet. Det är ju toppen om man kan vara flexibel med jobbdagarna om man är i mitt i en tentaperiod, till exempel. Lova inte för mycket utan var ärlig med hur mycket du vill och orkar. Om du har möjlighet, välj ett jobb där du kan styra antalet timmar.

  3. Strukturera din dag.

    När man har sina delmål klara så tycker jag att det är bra att bryta ner delmålen på dagar – det gör jag fortfarande! För varje dag gör jag en ”att göra lista”, det kan till exempel vara jobba, läsa 20 sidor i en bok… Läser jag sedan 15 sidor är det inte på liv och död. Och så ser jag till att lämna lite luft. Det mesta tar längre tid än man tror.

  4. Gör roliga saker och belöna dig själv.

    Om man bara planerar för att prestera så missar man alla må bra-grejorna. Jag ser till att planera in något som är roligt och helt för mig egen skull, varje dag. Träna, ta en promenad, se en bra film. Avsluta en tuff vecka med att planera in en fika med kompisarna. Och när du har uppnått ett riktigt stort mål – ja då kanske du kan unna dig något som du har velat ha länge…

  5. Håll koll på fribeloppet.

    Om du har studiemedel från CSN så får du bara tjäna en viss summa per termin utan att bidrag och lån påverkas. Därför är det viktigt att du håller koll på vad som gäller. Och dom uppgifterna hittar du här! https://www.csn.se/fragor-och-svar/hur-stor-inkomst-far-jag-ha-nar-jag-studerar-med-studiemedel/inkomst-och-fribelopp.html

 

Lycka till! Och kom ihåg att du är grym som fixar att både jobba och plugga samtidigt – det kommer du garanterat att ha nytta av i karriären!