Psst! För att njuta av allt vår sida har att erbjuda så rekommenderar vi att du byter webbläsare. Här får du smidig vägledning: https://browsehappy.com/

Rekrytering

4 min lästid

Stefan Alvarsson om OnePartnerGroups satsning i Norrbotten

”Det lokala och flexibla är OnePartnerGroups framgångskoncept.”

 

Efter ett turbulent år som satt ”AB Sverige” på tuffa prov står OnePartnerGroup redo att växa vidare med kunder i hela landet. Nästa steg i den offensiva lokala strategin är förvärvet av bemannings- och rekryteringsföretaget Ponto i Norrbotten. ”OnePartnerGroup står starkt inför framtiden och nu växlar vi upp”, säger Stefan Alvarsson, grundare och koncern-VD.

Varför satsar OnePartnerGroup i Norrbotten?

”För oss är det oerhört viktigt att ha en lokal förankring och att agera lokalt. Alla våra bolag runtom i landet har en stor frihet att jobba utifrån sin marknad som de känner bäst. Det har också inneburit att vi har lyckats väldigt bra med att integrera de regionala företag som vi har köpt upp. 2016 förvärvade vi Kornboden med kontor i Östersund, Örnsköldsvik, Sundsvall, Örebro och Hälsingland – ett initiativ som har varit väldigt framgångsrikt. När möjligheten att förvärva Ponto dök upp kände vi direkt att det var rätt. Smålänningar och norrlänningar är ganska lika. Vi gillar att göra affärer och gör dem gärna lokalt med personer som vi känner och tycker om – vi är måna om vårt rykte. Även om Ponto nu byter namn till OnePartnerGroup så kommer de att fortsätta agera utifrån sitt lokala koncept – bara med en lite större kostym. Med större kostym menar jag främst att de får tillgång till de fördelar som nationella IT-, marknads- och ekonomisystem kan ge.”

Varför är Norrbotten en så spännande marknad?

”Det händer massor i Norrbotten just nu. LKAB och SSAB investerar i ny produktion och Northvolt bygger i Skellefteå. Det kommer att finnas ett stort behov av kompetens i regionen framöver – och det här vill vi vara med på!”

Har inte Covid -19 påverkat OnePartnerGroup alls?

”Det har varit ett turbulent år som har påverkat både oss och våra kunder. Det positiva är att vi går stärkta ur det här. Innan pandemin bröt ut fanns det ett uppdämt behov av kompetenta medarbetare bland svenska företag. Vissa branscher har haft det oerhört tufft men många organisationer har fortsatt att växa och rekrytera. Och det är här som OnePartnerGroups koncept har varit så framgångsrikt. Eftersom vi finns på 40 orter i hela Sverige och jobbar med mindre och mellanstora kunder – totalt handlar det om 900 olika kunder – som har en stor spridning över olika branscher så har det fungerat mycket bra. Många av våra kunder utvecklas och vi har förmånen att få fortsätta växa tillsammans med dem. Det fanns ett uppdämt behov före pandemin. Det behovet kvarstår och nu kommer bemanningsbranschen in och kan stötta upp. OnePartnerGroup gör faktiskt sitt bästa resultat i år och nu väljer vi att lägga i ytterligare en växel.”

Kompetensbristen skenar ute i företagen. Vilken lösning har OnePartnerGroup på problemet?

”Vi ser att det finns många kompetensluckor i ”AB Sverige” som  kommer att påverka företagens möjligheter till utveckling i framtiden. Bara inom IT-sektorn kommer det att fattas 50 000-70 000 medarbetare de närmaste tre åren. Men det här gäller även traditionella industriyrken som svetsare, verktygsmakare och chaufförer. Därför har vi startat OnePartnerGroup Academy där vi rekryterar högmotiverade kandidater som är beredda att omskola sig och lära sig ett nytt yrke under en intensiv utbildningsperiod. Med utgångspunkt i kundernas behov identifierar, utbildar och anställer vi de här kompetenserna så att de direkt kan börja jobba ute hos kunderna när utbildningen är klar. Det här ett beprövat och mycket effektivt sätt att möta kompetensbrist, som vi verkligen tror på.

Hur hjälperna ni kunderna att lösa utmaningarna här och nu?

”Vårt bolag OnePartnerGroup Business Solutions är ett sätt att möta nya behov hos företagen. Namnet säger ganska mycket – vi skapar helt enkelt en affärslösning utifrån kundens behov. Det kan handla om allt från att vi sätter upp och bemannar en hel fabrik och ansvarar för produktionen på en kunds uppdrag, vilket vi har gjort vid ett par tillfällen – nästan som ett  ’gig’ fast i större skala. Vi har också ett uppdrag där vi agerar brandvägg åt ett större industrikonglomerat. Vår uppgift är att kontrollera kvaliteten och hantera reklamationer på alla inkommande komponenter från underleverantörer. Syftet är att upprätthålla flödena för att undvika produktionsstopp. Det kan också handla om ett företag outsourcar hela eller delar av sin verksamhet till OnePartnerGroup Business Solutions; löner, reception, HR… Överhuvudtaget märker vi att företag börjar se över sin outsourcing i allt större utsträckning för att kunna koncentrera sig på kärnverksamheten.”

Är det dags att revidera bilden av OnePartnerGroup som ett bemanningsföretag?

”Att bemanna, rekrytera och kompetensförsörja våra kunder är fortfarande hjärtat i vår verksamhet. Men vårt uppdrag har förändras oerhört mycket på bara ett decennium. För tio år sedan så satt man vid telefonen och väntade. I dag är vi en integrerad del av våra kunders verksamheter och system. Vi är proaktiva och har en strategisk betydelse för våra kunders kompetensförsörjning och affärsutveckling. Vi har blivit så pass duktiga på att jobba med personal, planering och produktion att vi kan gå in och ta det ansvaret. Det är en häftig resa!”