Psst! För att njuta av allt vår sida har att erbjuda så rekommenderar vi att du byter webbläsare. Här får du smidig vägledning: https://browsehappy.com/

Söka jobb

2 min lästid

Sök nytt jobb som chef

Är du sugen på att bli chef? Grattis! Om du har rätt drivkraft och bra ledaregenskaper kan du komma att göra stor skillnad på din nya arbetsplats. Nu är bara frågan, hur gör du för att knipa drömjobbet? Låt oss ge dig våra bästa tips.

Att söka jobb som chef går till på samma sätt som vilken rekrytering som helst, men fokus ligger så klart på ledarskapet. Att tillsätta en ny chef har en stor påverkan på företaget. Det är viktigt att det blir rätt, så var beredd på många (och ibland svåra) frågor!

Varför chef?

Börja med att fundera på varför du är sugen på att bli just chef. Vad är det som motiverar dig att bli en ledare? Vilka egenskaper har du som kan inspirera andra till att göra ett bra jobb? En grundläggande förutsättning – vilket företag du än söker dig till – är att ha ett intresse för människor, att få energi av att inspirera och leda dem framåt. Men du behöver inte nödvändigtvis ha professionella erfarenheter av chefskap. Kanske har du varit tränare för ett idrottslag, haft en befälsgrad i lumpen eller varit scoutledare. Kanske har du märkt att du har ett positivt inflytande i arbetsgruppen och ofta är den som tilldelas det informella ledarskapet. Dessa är också värdefulla erfarenheter som rekryteraren letar efter.

Välj rätt företag

Som jobbsökande är det jätteviktigt att leta upp all info du kan om företaget som du är intresserad av. Ta reda på vilka värderingar de står för och hur de jobbar med till exempel hållbarhet. Vilken affärsidé, vision och mission har de? Det är viktigt att du känner att du kan stå bakom dessa. För den bästa rekryteringen är alltid den där båda parter känner sig som vinnare.

Rätt förberedd

Ponera att företaget som du är intresserad av verkar schysst och matchar dina värderingar. Du skickar in en ansökan och blir kallad till intervju. Hur gör du då för att förbereda dig på bästa sätt?

  • Läs platsannonsen noga. Vilka personliga egenskaper och erfarenheter efterfrågas? Står det att du ska ha god ledarförmåga och motivera andra? Fundera då igenom faktiska exempel som du kan berätta om, till exempel när din insats har motiverat gruppen att nå ett gemensamt mål. Söker man någon med god samarbetsförmåga? Förbered dig på att berätta om något konkret som du har gjort tillsammans med andra, med gott resultat.
  • Fundera på vilken ledarstil du har. Hur gör du för att motivera andra? Om du har gjort ett personlighetstest någon gång kan det vara nyttigt att kika på det igen. Är du t.ex. extrovert eller introvert? Det kan låta som en klyscha, men det är väldigt bra att känna sig själv för att kunna leda andra.
  • Kom laddad med exempel från verkligheten. Under intervjun kan du få frågor som t.ex. hur du får andra att prestera och utvecklas, hur du löser konflikter i en grupp eller hur du går tillväga för att lösa ett komplext problem. Det kan vara ganska kluriga frågor som kräver att du verkligen tänker till. Var beredd att ge konkreta exempel.

Lycka till!

Andra artiklar för dig!