Psst! För att njuta av allt vår sida har att erbjuda så rekommenderar vi att du byter webbläsare. Här får du smidig vägledning: https://browsehappy.com/

Söka jobb

2 min lästid

Så tolkar du kraven i en platsannons

”Vi söker dig som har mycket god förmåga att använda datorbaserade administrativa verktyg. Du ska vara drivande, strukturerad och noggrann. Du har god samarbetsförmåga och en stor känsla för service, och minst fem års erfarenhet inom området.” Att söka jobb via platsannonser idag kan kännas lite avskräckande. Hur ska du tänka när du läser en platsannons?

Om du någon gång har sökt jobb har du säkert stött på en annons där kraven känns skyhöga för en position som inte alls är särskilt kvalificerad. Med krav som får dig att helt och hållet tvivla på om du verkligen är en sådan människa och om du verkligen har vad som krävs. Men vad betyder kraven egentligen och hur viktiga är de? Är det en checklista eller en önskelista?

 

Krav om erfarenhet

Dessa är oftast mer önskemål än absoluta krav. Ta därför inte allt för stor hänsyn till dem, i de allra flesta fall kommer du inte att bli diskvalificerad för att du inte uppfyller dem helt. Det kan hända att du ses som mindre attraktiv än någon som möter kraven, men du ska aldrig låta tanken på din potentiella konkurrens avskräcka dig för att söka ett jobb. Det är trots allt möjligt att du är den mest kvalificerade av alla sökande.

 

Krav om personlighet

Dessa krav är ofta breda, luddiga och passar in på de allra flesta. Även om du inte känner igen dig gör det inte så mycket, det viktiga är att du tror att du kommer att klara av arbetsuppgifterna. Det är viktigt att inte börja tvivla på sig själv, även om det känns som de letar efter någon supermänniska. Tänk på att de flesta andra sökande kommer vara precis lika mänskliga som du.

 

Se helhetsbilden

Haka inte upp dig på nyckelord. Skaffa dig en helhetsbild av annonsen och gör din bedömning utifrån det. Det viktiga är att du känner att du klarar av jobbet. Om du inte tror att du kommer att göra det borde du inte söka, då det kan skapa problem i längden. Men om du känner dig säker på att det är ett jobb som du skulle klara av, eller något som passar dig, så finns det egentligen ingen anledning att inte söka – oavsett om du inte når upp till alla kraven. En fördel med kraven för dig är att de rakt ut säger vad företaget letar efter hos kandidaterna, så de krav som du faktiskt uppfyller bör du tydligt lyfta fram i din ansökan.

Andra artiklar för dig!