Psst! För att njuta av allt vår sida har att erbjuda så rekommenderar vi att du byter webbläsare. Här får du smidig vägledning: https://browsehappy.com/

Söka jobb

2 min lästid

Så tar du reda på vad ditt drömjobb är!

Alla har vi nog någon gång frågat oss själva ”Vad är mitt drömjobb?” och ”Hur hittar jag mitt drömjobb?”. Det kan kännas svårt att veta vad man vill jobba med och var man ska börja leta för att hitta sitt drömjobb. Vi har samlat lite tips som kan hjälpa dig längs vägen för att ta reda på vad just ditt drömjobb är.

Det finns många spännande yrken att välja bland och möjligheterna är stora för den som är villig att ta sig an nya utmaningar för att hitta drömjobbet. Du kanske längtar efter mer varierade arbetsuppgifter och större ansvar? Eller du kanske har ett stillasittande jobb, trots att du föredrar att arbeta fysiskt? Det handlar om att hitta ett yrke som matchar dina personliga preferenser och intressen. Nedan är några punkter som är bra att reflektera över.

Tips för att hitta drömjobbet:

 

  • Fundera över om det finns något som du saknar i ditt nuvarande yrke och som du vill att ditt nya jobb ska innehålla. Det kan till exempel vara mer utmanande arbetsuppgifter, andra arbetstider, mindre resande etc.
  • Är det något du är särskilt intresserad av eller som du är extra duktig på? Ditt fritidsintresse kan leda dig i rätt riktning mot att hitta drömjobbet – till exempel matlagning, bilar, att hålla igång fysiskt eller teknik och datorer?
  • När du har fått känsla och uppfattning om vilket jobb som skulle kunna passa dig, är det dags att göra lite efterforskningar. Hur ser arbetsmarknaden ut? Krävs det någon utbildning? Vilken lön kan man räkna med? Du kan hitta mycket information på internet, men det allra bästa är att ställa frågor till någon som arbetar inom branschen eller i yrket du är nyfiken på. Eller varför inte prova på en helgkurs till att börja med inom det område du är intresserad av?
  • Fundera också över vad du värdesätter hos en arbetsgivare. Det är minst lika viktigt att trivas på sin arbetsplats som med själva yrket. Vad anser du är en bra företagskultur? Tycker du om att arbeta i team eller är du mer självgående? Är fikaraster viktigt? Trivs du i kontorsmiljö eller föredrar du att jobba hemifrån?

Om du planerar att byta bana är det bra att visa för din omgivning att du är öppen för nya möjligheter. Berätta för vänner och bekanta att du är sugen på att byta jobb, de kanske känner någon som kan hjälpa dig. Använd ditt digitala nätverk på LinkedIn, lägg till nya, relevanta kontakter som kan gynna dig. Gå på jobbmässor, kontakta en studie-och yrkesvägledare som kan berätta hur du ska gå till väga. Läs gärna våra 5 tips att tänka på innan du byter jobb.

Lycka till!

Är du sugen på att byta bana för att hitta ditt drömjobb men vågar inte riktigt ta steget? Vi har pratat med Amanda som valde att byta bana för att följa sin dröm och bli nätverkstekniker.