Psst! För att njuta av allt vår sida har att erbjuda så rekommenderar vi att du byter webbläsare. Här får du smidig vägledning: https://browsehappy.com/

Söka jobb

2 min lästid

Så rustar du dig för förändringar

Ibland kan förutsättningarna för ditt arbete förändras väldigt snabbt. Det kan vara allt från små till stora omställningar – nya arbetskamrater som ska initieras, chefer som ska bytas ut, eller till och med en omorganisation av hela företaget. I ett sådant läge kan det vara bra att ha koll på läget, så du är beredd ifall det värsta skulle ske.

Se hela bilden

Till att börja med: behåll lugnet. Förändringar kan verka mer skrämmande än vad de faktiskt är. Utgå alltid ifrån dina egna förutsättningar och se att situationen inte nödvändigtvis talar för din nackdel. Försök därför istället att sätta upp egna mål och se förändring som en möjlighet till utveckling. Med en öppen attityd kommer du att kunna använda den förändrande situationen till din personliga och professionella utveckling. Om det gäller omstruktureringar så gäller samma villkor för alla. Genom att se båda sidor av myntet kommer du också känna dig tryggare i din egen roll.

 

 

 

Gör det du kan för att lätta upp stämningen

Stora förändringar kan lätt leda till nya, pressade situationer – och ofta är du inte ensam om att tycka så. Det är inte ovanligt att hela arbetsgruppen backar i sin mognad. Kollegor kan bli avvaktande, försiktiga och vilja ligga lågt. För att undvika en alltför tryckt stämning kan ett uråldrigt knep vara till hjälp: föreslå en kul aktivitet. Se om det går att anordna en AW eller varför inte en padelturnering. En avslappnad arbetsgrupp är ovärderlig. Förhoppningsvis är atmosfären då så pass mycket bättre att omställningarna går lite smidigare.

 

 

Våga ta steget ur komfortbubblan

Kontrollbehovet är ett av våra starkaste behov. Att inte veta vad som kommer med framtiden kan vara jobbigt, men hemligheten är att försöka att inte oroa sig för sådant som du själv inte har förmågan att påverka just nu. Se på det som att köra bil i mörker. Strålkastarna lyser bara upp några meter av vägen framför dig, och ändå finns en tillit i att du kommer att komma fram dit du ska utan att behöva veta exakt hur vägen dit ser ut. Och oavsett hur mycket vi planerar för vår framtid så kommer saker att hända som vi inte kan förutse eller påverka. Den som finner sig i detta och rentav kan använda det till sin fördel kommer starkare ur förändringar när man vågar kliva ur sin komfortzon.

Andra artiklar för dig!