Psst! För att njuta av allt vår sida har att erbjuda så rekommenderar vi att du byter webbläsare. Här får du smidig vägledning: https://browsehappy.com/

Söka jobb

4 min lästid

Så lyckas du med lönesamtal & löneförhandlingen!

Hur förbereder jag mig inför mitt lönesamtal? Vad kan jag använda för argument för att få högre lön? Och vad ska jag inte göra i samband med löneförhandling? Dessa är några av frågorna vi får kopplat till lönesamtal och löneförhandling.

Många anställda kan uppleva lönesamtalet och löneförhandlingen som en obekväm och utmanande situation. Förutom att fundera på hur mycket högre lön eller andra förmåner du ska begära, måste du också tänka på hur du ska lägga fram dina argument på bästa sätt. Vi vill att du ska lyckas så bra som möjligt med lönesamtalet och har därför sammanställt en Q&A med några av de vanligaste frågorna. Ta del av expertens tips vid löneförhandling.

Expertens tips vid löneförhandling

 

Q: Hur förbereder jag mig inför mitt lönesamtal? 

A: Ett lönesamtal är ett samtal som du har tillsammans med din chef. Du bör i förväg tänka igenom sådant som rör ditt arbete och din arbetsprestation, till exempel huruvida du utvecklas i din roll, om du trivs på din arbetsplats och hur dina framtidsplaner och mål ser ut. Lönesamtal och löneförhandling sker ibland vid olika tillfällen, och ibland vid samma. Se därför till att du inför ditt lönesamtal även är redo att förhandla om din lön om så blir fallet.

 

Q: Vad ska jag tänka på vid en löneförhandling?

A: När du ska löneförhandla gäller det först och främst att ha koll på vad avtalet säger; vilken är den beslutade årliga höjningen för din yrkesgrupp? Du kan också be facket om information om hur lönespannet ser ut för ditt jobb. På så sätt kan du själv bilda dig en uppfattning om vilken lön som faktiskt är rimlig. De allra flesta arbetsgivare har kollektivavtal som ger dig rätt till den bestämda årliga löneökningen som gäller alla. Utöver det har alla medarbetare möjlighet att själva påverka sin lön, och det är här som din personliga prestation spelar in.

 

Q: Vad kan jag använda för argument för att få högre lön? 

A: Många upplever detta som den allra svåraste delen när det gäller att löneförhandla. Här handlar det om att övertyga din chef att dina arbetsprestationer är värda mer än den lön du har idag. Dina argument bör vara slagkraftiga och sakliga och du ska kunna motivera varför du förtjänar en viss summa. Sätt dig ner och fundera över följande frågor:

  • Varför ska just du ha mer i lön?
  • Vad gör du på jobbet som faktiskt påverkar lönen?
  • Vad är det som du gör bra?
  • Gör du samma saker som du blev anställd för att göra? Eller har du tagit på dig mer ansvar och utvecklats?
  • Får du betalt för de arbetsuppgifter som du ansvarar för i dag?
  • Skulle du kunna utvecklas och prestera mer, och på det sättet ta dig vidare till nästa lönenivå?

Skriv ner dina argument och öva på att formulera dem så tydligt och sakligt du bara kan.

 

Q: Jag tycker att det är så obekvämt att be om högre lön. Vad ska jag göra?

A: Ta hjälp av frågorna ovan och fråga om du får öva på en familjemedlem eller en kompis inför ditt samtal med chefen. Berätta vad du är nervös inför och gå igenom vad du vill säga. Det kan kännas enklare om du försöker distansera dig från dina känslor. Den du övar med har förmodligen varit i en liknande situation tidigare och kan dela med sig av sina erfarenheter. Föreställ dig att det är ett neutralt samtal om vad olika saker är värda, eller låtsas att du beskriver någon annan. Det är inte alltid lätt att framföra löneförhandling argument men om du har övat så vet du åtminstone hur det känns att säga det högt.

 

Q: Vad ska jag inte göra i samband med löneförhandling? 

A: Undvik personliga och privata argument. ”Jag har precis köpt sommarstuga och därför behöver jag si och så mer i lön” eller ”min sambo har blivit arbetslös, så därför måste jag ha högre inkomst” är argument som inte hör hemma här. Undvik också att jämföra dig med andra anställda på osakliga grunder, det vill säga att du har hört, eller tror, att Kalle och Lisa har högre lön än du. Individuella löner är konfidentiell information som chefen inte får diskutera med andra.

Kom också ihåg att en löneförhandling är just en förhandling. Man ska kunna ha en dialog om lönen, precis som om allt annat. Acceptera att det i slutändan är arbetsgivaren som sätter lönen.

 

Q: När har jag störst chans att få högre lön?

A: När du byter jobb. Men det är samma sak här. Om du blir erbjuden jobbet och får frågan om dina löneanspråk: läs på. Vad kan du förvänta dig för lön på den här tjänsten i din region? Om du har tagit fram underlag och kan visa att dina anspråk är skäliga så är det stor chans att ni kan enas om en lön som ni båda är nöjda med.

 

Q: Kan jag förhandla om annat än pengar?

A: Absolut! Ett löneförhandling tips är att inte bara förhandla om just lönen. Kanske vill du kunna jobba hemma ibland? Eller påverka arbetstiden på något sätt? Extra semesterdagar utöver de lagstadgade? Friskvård, träning och massage är förmåner som är vanliga och kan vara värdefulla. Fundera på om det finns något annat än lönen som du vill förhandla under lönesamtalet och framför det tillsammans med dina argument.

Lycka till!

 Är du ny på jobbet? Vill du ha tips på vad du kan svara på vanligt ställda intervjufrågor? Eller kanske hur du bygger ett personligt varumärke? Vi har massor av andra artiklar med tips som du kan ta del av på vår inspirationssida.