Psst! För att njuta av allt vår sida har att erbjuda så rekommenderar vi att du byter webbläsare. Här får du smidig vägledning: https://browsehappy.com/

Söka jobb

3 min lästid

Så lyckas du med löneförhandlingen! Experten svarar på dina frågor.

Vill du också ha högre lön? Men vet inte hur? Det är många frågor som snurrar i skallen när det börjar dra ihop sig till löneförhandling och lönesamtal. OnePartnerGroups Malin Vedman hjälper dig att lägga upp strategin!

Vad är lönesamtal och vad är löneförhandling? Och när har man vad?

”Lönesamtalet är ett förberedande samtal där man diskuterar sin arbetsprestation med sin chef. Hur ser utvecklingskurvan ut och vad skulle du kunna göra för att nå nästa nivå i ditt arbete och på så sätt få en högre lön? Vid själva löneförhandlingen så bestäms sedan lönen, och det är precis som det låter. En förhandling!”

 

Har alla rätt till högre lön?

”De allra flesta arbetsgivare har kollektivavtal som ger dig rätt till en bestämd årlig löneökning, men den gäller förstås alla. Sedan har alla medarbetare möjlighet att påverka sin lön själv, och det är här som din personliga prestation kommer in. Kom väl förberedd till ditt lönesamtal och din löneförhandling så har du förbättrat dina chanser till en högre lön.”

 

Hur ska jag förbereda mig inför lönesamtal och löneförhandling?

”Först och främst bör du ha koll på vad avtalet säger; vilken är den beslutade årliga höjningen för din yrkesgrupp? Du kan också be facket om information om hur lönespannet ser ut för ditt jobb. På så sätt kan du själv bilda dig en uppfattning om vilken lön som faktiskt är rimlig. Sedan behöver du vara rustad med sakliga argument. Varför ska just du har mer i lön? Vad gör du på jobbet som faktiskt påverkar lönen? Vad är det som du gör bra? Gör du samma saker som du blev anställd för att göra? Eller har du tagit på dig mer ansvar och utvecklats? Får du betalt för de arbetsuppgifter som du ansvarar för i dag? Skulle du kunna utvecklas och prestera mer och på det sättet ta dig vidare till nästa lönenivå? Se det som en möjlighet till en utvecklande dialog och be chefen att motivera sitt beslut så det blir tydligt för dig”.

 

Vad ska jag inte göra i samband med ett lönesamtal eller en löneförhandling?

”Du ska inte prata om vad andra gör, eller vad du tror dig veta att andra har i lön. Undvik att jämföra dig med Kalle eller Stina eller att säga att ’du har hört’ att de har si eller så mycket i lön. Lönesättning är individuell och handlar helt och hållet om din egen prestation. Dessutom är löner konfidentiell information. Din chef får inte kommentera vad andra har i lön. Kom ihåg att en löneförhandling är just en förhandling. Man ska kunna ha en dialog om lönen, precis som om allt annat. Acceptera att det är arbetsgivaren som sätter lönen.”

 

Jag tycker att det är så obekvämt att be om högre lön. Vad ska jag göra?

”Det här med lön är jätteladdat, det går inte att komma ifrån. Att man är lite spänd och nervös är inte så konstigt. Men se det som en chans att visa framfötterna – och som sagt, kom väl förberedd. Öva på en familjemedlem eller en kompis inför ditt samtal med chefen. Berätta vad du är nervös inför och gå igenom vad du vill säga. Be om återkoppling. Är det något som du behöver förbättra i din motivering? Strategiskt, på lång sikt: skaffa dig en mentor!”

 

När har jag störst chans att få högre lön?

”När du byter jobb. Men det är samma sak här. Om du blir erbjuden jobbet och får frågan om dina löneanspråk: läs på. Vad kan du förvänta dig för lön på den här tjänsten i din region. Om du har tagit fram underlag och kan visa att dina anspråk är skäliga så är det stor chans att ni kan enas om en lön som ni båda är nöjda med.”

 

Kan jag förhandla om annat än pengar?

”Absolut! Kanske vill du kunna jobba hemma ibland? Eller påverka arbetstiden på något sätt? Extra semesterdagar utöver de lagstadgade? Friskvårdsbidrag, träning och massage är förmåner som är vanliga och kan vara värdefulla.”