Psst! För att njuta av allt vår sida har att erbjuda så rekommenderar vi att du byter webbläsare. Här får du smidig vägledning: https://browsehappy.com/

Söka jobb

5 min lästid

Chatbot hjälp för jobbsökning - Underlätta ditt jobbsökande med chatGPT

Att söka jobb, med allt vad det innebär med exempelvis ansökningshandlingar, intervju och liknande, är ofta lättare sagt än gjort. Det är lätt att fastna i invanda formuleringar och kan vara svårt att få till spetsen som gör att just du sticker ut bland högen av sökande. När inspirationen tryter är hjälpen närmare än du tror – och stavas AI och ChatGPT.

Vad är ChatGPT?

Det finns förstås en uppsjö av AI-tjänster som kan producera text, men ChatGPT är hittills en av de mest framstående och välkända. Användningsområdena är många, och för flera yrkesgrupper har det kommit att bli en kraftfull och tidsbesparande resurs, inklusive en chatbot som hjälp för jobbsökande. ChatGPT kan svara på en bred variation av frågor och skapa texter för olika ändamål som artiklar, rapporter, marknadsföringsmaterial och mycket annat.

 

Att effektivt använda chatGPT I jobbsökning

 

När vi frågar ChatGPT själv vad den är, svarar den: ”En textbaserad AI-modell speciellt anpassad för att utföra konversationsliknande uppgifter. Modellen är tränad på att hämta information från internet och generera naturligt klingande texter som svar på skriftliga frågor eller instruktioner.

För att få ut maximalt av ChatGPT behöver du känna till dess styrkor och begränsningar. Innan du öppnar chattfönstret kan det vara bra att veta hur verktyget fungerar och hur du uppnår ett så bra resultat som möjligt, särskilt när du effektivt använder chatGPT i jobbsökningen. Vi har samlat några tips:

 

Ge AI:n instruktioner

För att ChatGPT ska kunna generera så detaljerad information som möjligt krävs det att du ger den något att arbeta med. Tydliga instruktioner och relevanta frågor är en förutsättning för att du ska kunna uppnå ett bra resultat. Ställ specifika, informativa frågor och beskriv kontexten.

 

Ställ följdfrågor

Det är inte säkert att du får ett bra svar med en gång, det krävs lite tålamod. Om du inte är nöjd med det första svaret kan du pröva att omformulera eller precisera din fråga för att få ut så mycket som möjligt av AI-driven jobbsökningshjälp. Om du får ett kort eller otillräckligt svar kan du testa att bryta ned dina frågeställningar och bygga på med fler frågor och detaljer efter hand.

 

Anpassa innehållet

AI-genererade texter blir ibland lite torftiga. Därför är det viktigt att anpassa innehållet efter den som faktiskt ska läsa det. När ChatGPT har genererat en grund att stå på är det upp till dig att göra innehållet personligt och ännu mer träffsäkert – se över tonalitet, ordval, textmängd och format.

 

Granska och korrekturläsa

ChatGPT så väl som andra AI-tjänster är inte helt felfria. Som tidigare nämnt fungerar AI som ett stöd, en hjälpreda och som en inspirationskälla som inte går att förlita sig på helt och hållet – grammatiska fel och otydliga formuleringar förekommer. Var noggrann med att granska, anpassa och redigera innehållet. Ta hjälp av andra ögon, be familj eller vänner att läsa texten. OBS! Du kan inte lita på fakta som ChatGPT serverar, så gör en sökning på nätet för att säkerställa att all information är korrekt och aktuell.

 

Så – hur kan jag använda Ai-driven jobbsökningshjälp?

 

En jobbansökan är personlig och det är nästintill lönlöst att be ChatGPT att skriva hela innehållet åt dig. Grundjobbet får du göra själv, men ChatGPT och chatbots hjälp för jobbsökande fungerar som ett bollplank och källa för information och inspiration. Ofta är det lite draghjälp som behövs för att verkligen komma i gång och här är ChatGPT och AI-driven jobbsökningshjälp som bäst. Här är några exempel på hur du kan använda AI för att söka jobb:

 

Läs på om företaget

Hittar du en ledig tjänst som intresserar dig måste du förstås läsa på om företaget – det kan vara bra att ha i bakhuvudet när du skriver ditt CV och personliga brev.

Det gör du förstås enklast genom att navigera på företagets hemsida. Men vill du spara tid kan du använda chatbots hjälp för jobbsökning för att hämta informationen och sammanfatta det allra viktigaste. Är du osäker på vad tjänsten kommer innebära kan du fråga det också, även om det såklart inte garanterar en heltäckande beskrivning.

 

Formulera ett personligt brev

ChatGPT kräver mänsklig handpåläggning, inte minst när du ska skriva ett personligt brev. Ett tips är att skriva ut de krav och kvalifikationer som efterfrågas i jobbannonsen och be verktyget formulera en grundtext utifrån det. Sedan får du själv bygga ut och komplettera innehållet genom att beskriva dina erfarenheter och kompetenser.

 

Strukturera upp ditt CV

Ett CV är en kort beskrivning av vem du är, dina meriter och en redogörelse för dina tidigare arbetsplatser och erfarenheter. Det kan vara tidskrävande att själv sitta och rangordna dessa. Gör i stället en enklare lista över arbetsplatser och tidsperioder och be ChatGPT att rangordna dessa. När du har ”mallen” klar kan du själv komplettera med mer information om vad rollen innebar och vilka uppgifter du hade.

 

Förbättra din LinkedIn-profil

När du ska hitta nytt eller söka jobb är det bra att se över din LinkedIn-profil. Där ska du beskriva dina kompetenser, erfarenheter och använda dig av branschaktuella nyckelord – då ökar du chansen att en potentiell arbetsgivare hittar dig. Är du tveksam kring vilka nyckelord som är relevanta? Behöver du hjälp med att formulera en kort säljande mening om vem du är och vad du kan? Det här är några exempel på hur du effektivt använder chatGPT i jobbsökning. Spana in vår artikel om hur du ökar dina chanser att bli headhuntad på LinkedIn här.

 

Öva inför jobbintervjun

Här kan ChatGPT faktiskt fungera som ditt bollplank. Be verktyget att ställa vanliga frågor som kan dyka upp på en arbetsintervju och öva på att svara på dessa. Du kan också fråga efter tips på hur du kan formulera dina svar för att effektivt använda chatGPT i jobbsökningen.

(Psst, du kan förstås också ta hjälp av vår guide här!)

 

Slutligen – att söka jobb är både en spännande och en utmanande resa som kräver tid och noggrannhet. Chatbots hjälp för jobbsökning och andra liknande AI-tjänster är en värdefull resurs och kan hjälpa dig på traven när du kört fast. Kom bara ihåg att personlig touch och anpassning är nyckeln till att sticka ut från mängden. Lycka till med ditt jobbsökande!

 

Du hittar ChatGPT här. (https://openai.com)

Det är gratis att skapa ett konto och använda verktyget, men för att få tillgång till den senaste versionen behöver du betala.