Psst! För att njuta av allt vår sida har att erbjuda så rekommenderar vi att du byter webbläsare. Här får du smidig vägledning: https://browsehappy.com/
Söka jobb
Precis som ett företags varumärke ska sälja in företagets produkter eller tjänster, ska ett personligt varumärke sälja in dig. Genom att lära känna dig själv, framhäva dina bästa sidor och bygga ditt professionella jag till den du vill vara kan du också bli mer attraktiv på arbetsmarknaden. Så vad är ett personligt varumärke och hur kan du bygga det?
Innan du söker ditt nästa jobb kan det vara värt att fundera över bilden som du har av dig själv och bygg ditt personliga varumärke. Vad som är unikt för dig, vad du står för och vad har du att erbjuda. Det är också det som en arbetsgivare ser av dig och det som får dig att sticka ut i en rekryteringsprocess. Att lära känna sig själv och bygga ett personligt varumärke kan kännas svårt. Denna guide finns till för att hjälpa dig!
Kapitel 1
För att börja bygga upp ditt personliga varumärke måste du först lära känna dig själv lite bättre. Det finns några saker som är viktiga att avgöra:
Kapitel 1 - En inledande uppgift
Sätt dig ner en stund och börja bygg ditt personliga varumärke. Du behöver inte ifrågasätta hela din identitet, bara tänka på vad du har för styrkor och svagheter, vad du har för kompetenser och hur du tror att andra uppfattar dig som person. Är du kreativ, strukturerad, tävlingsinriktad eller något annat? Skriv ner det! Stryk sedan allt det negativa, det är inte relevant här. Det är såklart bra att vara medveten om sina brister – jobba med de du kan och acceptera resten, men att hela tiden påpeka dem för andra ger ett osäkert intryck och kommer inte att vara särskilt säljande.
När det kommer till att bygg ditt personliga varumärke handlar det om att lyfta fram dina bästa sidor. Vi ger dig sju frågor att ställa dig själv:
Kapitel 2 - En inledande uppgift
Tänk här både långsiktigt och kortsiktigt. Vilket jobb vill du söka härnäst och vart vill du komma i karriären? Det behöver inte vara jättetydliga mål, särskilt inte långsiktigt, men du bör iallafall ha ett hum om vart du vill och vilken typ av jobb du vill ha. När du ha gjort det kan du skriva ner egenskaper som jobbet eller karriärbanan kräver och några som meriteras. Allt från kompetenser till personlighetsdrag. Har du svårt att komma på vad det skulle kunna vara kan du pröva att läsa platsannonser för den typen av jobb och se vad som står där. Vi ger dig fyra frågor att ställa dig själv:
1. Vad vill jag jobba med?
2. Vilken typ av företag vill jag jobba för?
3. Vad skulle den typen av företag värdesätta hos en kandidat?
4. Vilka kompetenser kräver mitt drömjobb?
Kapitel 3 - En inledande uppgift
Tänk på hur du, med det du kommit fram till i åtanke, kan presentera dig själv på bästa sätt. Skriv en slogan eller en tagline om dig själv. En kort, säljande beskrivning som tar med din viktigaste kompetens och dina starkaste personlighetsdrag. ”En driven java-utvecklare som älskar att lösa problem” eller ”En serviceinriktad, stresstålig receptionist som brinner för att hjälpa folk”. Det kanske känns lite löjligt men oroa dig inte, ingen kommer att se den förutom du. Den är bara till för att du ska veta hur du ska sälja in dig själv. Ditt personliga varumärke helt enkelt.
När du har bestämt ungefär vad ditt varumärke är ska du genast börja jobba med det. Först och främst ska du, under alla arbetsmässiga sammanhang, vara ditt varumärke. Du ska såklart inte låtsas att vara någon annan, utan bara tänka på att hela tiden försöka framhäva de egenskaper som du har med i din slogan.
Jämför nu det du har skrivit om vem du är och dina förmågor med vad ditt karriärsmål kräver – och hitta de gemensamma nämnarna. Det är det som kommer utgöra grunden i ditt personliga varumärke. Om du ska stärka ditt personliga varumärke kortsiktigt innan du söker nästa jobb kommer i stort sätt allting handla om att framhäva dessa egenskaper. För att nå ditt långsiktiga mål kan det krävas att du samlar på dig exempelvis mer kompetens, och då har du dessutom tid att jobba med dina brister.
Kapitel 2
Något av det första som en arbetsgivare kommer att få upp om de googlar ditt namn är din närvaro på sociala medier – Facebook, LinkedIn, Instagram, Twitter – ja, överallt där du brukar röra dig. Därför är det viktigt att bilden av dig på internet är samma som i verkliga livet och stämmer överens med personligt varumärke. För de allra flesta är det här inget jätteproblem, det krävs ganska stora saker för att du ska bli bortvald i en rekryteringsprocess. Men det är ändå bra att se till att du ger ett gott intryck – i vissa fall kan det vara ditt första.
Kapitel 1 - Se över dina konton på sociala medier
Se till så att dina profiler på sociala medier ser bra ut helt enkelt. En snygg, stilren profilbild och omslagsfoto som överensstämmer med ditt personliga varumärke. Det behöver inte vara överdrivet professionellt på Facebook och Instagram, det är trots allt dina privata sidor, men det ska helt enkelt vara presentabelt. På LinkedIn är det däremot bra om du försöker vara professionell och visa ett personligt varumärke då det är till för arbete och nätverkande.
Kapitel 2 - Se över dina konton på sociala medier
Du vill inte att en potentiell arbetsgivare ska se en sunkig festbild från två år sedan. Det ger ett dåligt första intryck och kan påverka ett personligt varumärke. Kolla igenom dina profiler och tagga av dig själv från foton eller inlägg som inte är lämpliga. De finns såklart kvar, men en arbetsgivare kommer inte att kunna hitta dem genom att enbart söka på ditt namn.
Kapitel 3 - Se över dina konton på sociala medier
Det är väldigt viktigt att tänka på vilken sorts åsikter du visar upp på sociala medier. Många kan vara helt harmlösa, eller till och med bra för ett personligt varumärke. Sociala medier är ett bra ställe att visa vad du värdesätter och bryr dig om. Det du vill undvika är framför allt tunga politiska åsikter, religion och åsikter som kan tolkas som kränkande. Det kan vara avskräckande för arbetsgivare. Allt beror dock på hur du vill marknadsföra dig själv.
Kapitel 3
De allra flesta anställningar sker genom rekommendationer. Gå igenom ditt kontaktnät och ta hjälp av dem som känner dig allra bäst. Vänner, familj, grannar, gamla studiekompisar eller före detta kollegor. Utnyttja ditt personliga och professionella nätverk när du söker jobb. Ofta finns det någon som känner någon och rätt som det är dyker en möjlighet upp.
Kapitel 1 - Ditt personliga och professionella nätverk
När du ska söka jobb kan det vara en god idé att prata med vänner och familj. Kanske har du vänner som jobbar inom en bransch eller på ett företag som du är intresserad av? Berätta det för dem! Om det dyker upp en ledig tjänst så har de dig i åtanke. Gör samma sak med dina familjemedlemmar. Med hjälp av deras arbetslivserfarenhet och kontaktnät kan dina chanser att få jobb öka. De som känner dig allra bäst vet vem du är och har koll på personligt varumärke och kan därför lägga ett gott ord hos vänner, bekanta och kollegor. Om du är med i någon idrottsförening eller liknande kan du med fördel höra dig för och berätta för dina lagkamrater eller för medlemmarna att du söker jobb. Rätt som det är dyker en möjlighet upp!
Kapitel 2 - Ditt personliga och professionella nätverk
Ditt professionella nätverk består av gamla kollegor och studiekompisar – sådana personer som verkar inom samma bransch eller område som du intresserar dig för. Det kan kännas lite svårt och krystat att höra av dig till en gammal kollega efter många år, men det behöver inte vara så dramatiskt. Ses på en trevlig fika eller släng i väg ett meddelande på LinkedIn. De allra flesta har varit i samma situation som du och har de en positiv uppfattning om dig och personligt varumärke sedan tidigare kommer de att vilja hjälpa till.
Kapitel 4
LinkedIn är ett utmärkt verktyg att använda när du söker jobb och visa upp personligt varumärke. Det fungerar både som ett digitalt CV och nätverk. Lyft upp dina erfarenheter, kompetenser och kvalifikationer, det kan öka chansen att bli uppmärksammad av personer, företag och organisationer inom den bransch du är intresserad av. En bra funktion på LinkedIn är rekommendationer som kan hjälpa till att bygga personligt varumärke. Det är inte särskilt komplicerat, du kan få rekommendationer av andra eller ge dem själv. Om du känner att du har presterat bra i en position som du har haft kan du be om en rekommendation från din dåvarande chef eller kollega. LinkedIn är en social media-plattform och borde också användas som det. Om du redan har potentiella arbetsgivare i ditt nätverk är det extra viktigt att vara aktiv. Skriv statusuppdateringar, kommentera andras och dela relevanta artiklar. Det kommer att visa att du är driven och engagerad. Innan du sätter i gång med att nätverka bör du tänka på hur du presenterar dig själv och bygga ett personligt varumärke. Här kommer tre tips för att bygga en attraktiv LinkedIn profil som visar upp ett personligt varumärke:
Kapitel 1 - Nätverka på LinkedIn
Din presentation är bland det första besökare kommer att se när de kollar igenom din profil. Använd din korta sammanfattande rubrik och bygg ut en version där du beskriver dina kompetenser och egenskaper. Man kan kalla det en hisspresentation – ”elevator pitch”. Ha gärna med sådant som du tycker speciellt mycket om att göra inom arbetslivet. Du bör helt enkelt summera personligt varumärke på ett par meningar.
Kapitel 2 - Nätverka på LinkedIn
Din LinkedIn-profil fungerar lite som ett digitalt CV som är öppet för allmänheten, och det är som ett CV du bör behandla det. Lista upp de utbildningar och anställningar som du har haft under åren. Har skolorna eller arbetsgivarna själva en närvaro på LinkedIn kan du länka till dem, då blir det mer legitimt.
Kapitel 3 - Nätverka på LinkedIn
Något du även bör använda dig av är ”Kompetenser och Intyg”, där du listar dina kompetenser som dina tidigare arbetsgivare och kollegor kan verifiera med så kallade ”rekommendationer”.
Extra tips! Profilbilden är det första någon ser de klickar på din profil. Därför ska den visa ditt professionella jag då LinkedIn är en professionell plattform.
Sätt i gång och nätverka!
Kapitel 5
Mitt i all marknadsföring av dig själv är det lätt att tappa bort det som ett personligt varumärke faktiskt handlar om – dig själv och din personlighet. Såklart vill du framställa dig så bra som möjligt, men det är viktigt att du hela tiden utgår ifrån vem du faktiskt är. För det personliga varumärket handlar inte bara om vem du är bakom skärmen, utan egentligen allt du gör och är. Varje dag, varje minut. Ha det i åtanke när du ska bygga ett personligt varumärke.
Kapitel 1 - Förbättra varumärket utan att tappa personligheten
Sättet du talar, kroppsspråk, klädsel, makeup, frisyr, din ringsignal och meddelandet på telefonsvararen. Alla är faktorer som påverkar hur personer uppfattar dig. Extra stor påverkan har dessa saker första gången du möter någon, då bidrar det till att skapa deras första intryck. Men om du har visat upp en bild på internet och sociala medier, och nu beter dig och klär dig som någon annan, kan ditt varumärke få en törn och din trovärdighet minska. Därför är det viktigt att bilden stämmer överens med hur du uppträder i verkligheten.
Kapitel 2 - Förbättra varumärket utan att tappa personligheten
Det gäller att ha en röd tråd genom alla delar när du bygger personligt varumärke, precis som för ett företag. Om ett företag marknadsför sig som serviceinriktat med glada medarbetare, och du sedan möts av en otrevlig och ohjälpsam person när du ringer till kundtjänsten, så försvinner allt förtroende. Samma sak gäller om exempelvis ett matmärke gör reklam för lyxiga varor av högsta kvalitet, men i butiken hittar du bara en tråkig basförpackning.
För att kunna hålla den röda tråden i ditt personliga varumärke är det viktigt att inte försöka vara någon annan, utan att i stället visa upp den bästa versionen av dig själv. I stället för att försöka förbättra dina mindre bra sidor – förbättra dina bästa sidor så att du blir bäst på det du är bra på. Visa sedan upp den sidan av dig själv både på nätet och i verkligheten och se till att allt du gör hänger ihop – vad du säger, hur du säger det, hur du ser ut och hur du agerar. Då uppfattas du som trovärdig.
Kapitel 3 - Förbättra varumärket utan att tappa personligheten
Hur du uppfattas påverkas av en mängd olika faktorer – inte minst hur du utrycker dig i tal och skrift. Vad du säger, hur du säger det, dina ordval och formuleringar skapar en bild av vem du är. Det påverkar därmed också ett personligt varumärke. Här är tre tips på vad du kan tänka på för att ditt språk ska vara med och bidra till att bygga ett personligt varumärke.
Innehållet i det du skriver och berättar om både på internet och när du möter folk berättar också något. Vilka ämnen du väljer att prata om säger något om vad du bryr dig om, gillar och är engagerad i. Se därför till att det är saker som hänger ihop med ditt personliga varumärke och vem du vill visa att du är när du kommunicerar i officiella sammanhang. Vilka är dina hjärteämnen? Vad framhäver ditt personliga varumärke mest? Berätta om det.
Formell eller informell? Skämtsam eller allvarlig? Sättet du framför det du vill säga har stor påverkan. Försök att hitta en ton som passar den sida av dig själv du vill visa upp. Använder du ett formellt språk och svårare ord skapar du en allvarlig, ordentlig men kanske opersonlig bild av dig själv. Använder du i stället slang, förkortningar och vardagliga uttryck ger det en mer avslappnad och personlig bild, men kanske inte lika professionell. Hitta balansen och ordvalen som passar dig.
Träna på att kort presentera dig själv. Här ska du inte bara rabbla upp ditt CV, utan berätta i stället om dina val och händelser som har påverkat dig och gjort dig till den du är idag. Dessa berättelser skapar en bild av dig – och det är den bilden folk kommer att minnas. Även i denna presentation är det såklart viktigt att tänka på hur du uttrycker dig. Testa gärna på en kompis eller kollega!
Kapitel 6
Du bygger på ett personligt varumärke hela tiden, i allt du gör. Det tar lång tid och är en färskvara som ständigt måste vårdas – kontinuitet är därför otroligt viktigt.
Kapitel 1 - Kontinuitet är A och O
I de allra flesta situationer har du en chans att imponera på andra, visa vem du är och göra dig ihågkommen. Men också tvärtom, att tappa förtroende och försämra ditt rykte. Uppträd på det sätt som matchar den du vill att de ska se dig som. Försök inte att vara som alla andra utan visa vem du är och se till att de kommer ihåg dig. Vi ger dig 10 tillfällen där du kan framhäva ditt personliga varumärke:
Kapitel 7
Ett personligt varumärke är ingenting du bygger upp på en dag. Det är heller inte något som är hugget i sten. Du utvecklas ständigt som person och ditt personliga erbjudande kommer att förändras. Det kan ta tid innan det ger resultat och du når dit du vill komma, men när du väl gör det kommer du att vara glad över allt arbete du lagt ner på att förstärka, förstå och marknadsföra bilden av dig själv. Här är några tips på vad du kan göra på lång sikt.
Kapitel 1 - Bilden av dig själv – ett långsiktigt arbete
Utöka ditt nätverk både i fysiska och digitala möten och se till att vårda dina affärsrelationer. Ta varje chans du får att träffa nya människor. På sikt kommer du att bygga starka och professionella band med personer som kan komma att ha betydelse för din framtida karriär.
Kapitel 2 - Bilden av dig själv – ett långsiktigt arbete
En bra arbetsmoral är något som alltid uppskattas och värderas hos en arbetsgivare och hjälper dig att förbättra ditt rykte. Hur beter du dig egentligen på din arbetsplats? Har du respekt för andra? Kommer du i tid? Är du en god lyssnare? Sköter du ditt jobb bättre än dina kollegor? Om svaret är nej så är det dags att börja jobba på din arbetsmoral. Hårt arbete lönar sig i längden, det kommer att synas och bli en del av ditt personliga varumärke.
Kapitel 3 - Bilden av dig själv – ett långsiktigt arbete
Bli bättre på det du är bra på. Gå på relevanta kurser och utbildningar inom ämnet – det kan vara allt från enstaka kvällskurser och seminarium till en längre utbildning. På så vis håller du dig uppdaterad och kan vässa ditt personliga erbjudande ytterligare.
Kapitel 4 - Bilden av dig själv – ett långsiktigt arbete
Sist med inte minst – jobba alltid mot att bli den bästa versionen av dig själv. Gör saker och ta beslut som förbättra dina bästa sidor. Våga sticka ut och ta plats!
Lycka till!