Psst! För att njuta av allt vår sida har att erbjuda så rekommenderar vi att du byter webbläsare. Här får du smidig vägledning: https://browsehappy.com/

Söka jobb

3 min lästid

Så imponerar du på jobbintervjun

Tycker du det är svårt att övertyga arbetsgivaren om att just du är rätt person när du är på anställningsintervju? Känner du dig obekväm med att prata om dig själv och dina styrkor? Du vill ju inte verka självgod… Men visst kan du skina utan att skryta! Här kommer våra tips inför arbetsintervjun.

Med rätt förberedelser och attityd ökar du dina chanser att landa jobbet. Vi vill att du ska lyckas och delar här med oss av våra bästa jobbintervju tips.

Tips inför intervjun

 

Förbered dig

Ett av våra första jobbintervju tips handlar om förberedelser. Förbered dig noggrant inför intervjun genom att göra research om företaget och verksamheten. Gå igenom jobbannonsen och notera de kvalifikationer och färdigheter som företaget söker efter. Öva på att beskriva dina tidigare erfarenheter och styrkor så att du känner dig bekväm och säker under intervjun. Ta hjälp av kompisar och familj, be dem ställa frågor och öva på dina svar.

Vill du ha fler tips inför jobbintervju? Vi delar med oss av fler jobbintervju tips om hur du förbereder dig här.

 

Första intrycket

Första intrycket spelar roll. Ditt kroppsspråk, dina kläder och din energi är bland det första som den du träffar på intervju lägger märke till. Var glad och trevlig, försök att behålla lugnet och håll ögonkontakt med den du pratar med. Det här jobbintervju tipset gör att du förmedlar ett säkert och engagerat intryck när du möter den som ska intervjua dig.

 

Personlig men professionell

Ett av våra tips inför arbetsintervjun är att våga bjuda på dig själv, det kan vara till din fördel. Det ger den du träffar en chans att lära känna dig bättre och bedöma om du passar in i deras företagskultur. Det gör också att du sticker ut bland de andra kandidaterna. Men det är viktigt att hitta en balans, lyft fram din personlighet på ett sätt som funkar för situationen.

 

Konkretisera dina styrkor

Fokusera på de styrkor som är relevanta för tjänsten du söker. Det här jobbintervju tipset handlar om att beskriva dina styrkor och färdigheter på ett sätt som förankrar dem i verkliga situationer. Att bara säga ”Jag är sådan och sådan” kan dels kännas onaturligt för dig och dels uppfattas som skrytsamt eller påklistrat. Uttryck det istället som ”det ger mig energi när…”, ”jag tycker det är roligt att…” eller ”jag trivs bäst i rollen som…”. Förklara hur dina tidigare erfarenheter och färdigheter kan hjälpa dig att vara framgångsrik i den här rollen. Var specifik och ge exempel på när du har använt dina styrkor tidigare.

 

Ärlighet varar längst

Du kanske inte uppfyller alla kompetenskrav för tjänsten du söker. Var ärlig med det! Visa i stället att du är öppen för nya idéer och att du är villig att växa i rollen. Berätta om tidigare situationer där du har varit öppen för att lära dig nya saker eller tagit dig an nya utmaningar. Det här jobbintervju tipset är ett sätt att försäkra arbetsgivaren om att du är villig att utvecklas och att du kommer att vara en värdefull tillgång för företaget på lång sikt.

 

Ställ frågor

Ställ frågor till den du träffar under intervjun. Frågorna kan handla om allt från arbetsuppgifter till arbetsmiljö och karriärmöjligheter. Det visar att du är intresserad av företaget och att du verkligen vill vara just där. Du får också en bättre uppfattning om verksamheten och kulturen på arbetsplatsen.

Stort lycka till!

 

Sugen på att ta del av fler tips inför jobbintervjun? Vi delar självklart med oss av fler jobbintervju tips! Vi har massor med inspiration för dig som söker jobb. Bland annat hur du klarar arbetsintervjun på bästa sätt – från förberedelser till uppföljning och vilka frågor det kan vara bra att förbereda sig på inför en anställningsintervju. Där en utmaning att förbereda sig inför intervju, men vi hoppas att våra tips hjälper dig på vägen.