Psst! För att njuta av allt vår sida har att erbjuda så rekommenderar vi att du byter webbläsare. Här får du smidig vägledning: https://browsehappy.com/

Söka jobb

2 min lästid

Så här skriver du ett bra CV

När du söker ett jobb ska du försöka ge en tydlig och överskådlig bild av dig själv. I ditt CV beskriver du kortfattat vem du är, vad du arbetat med tidigare och vilken utbildning du har på max två sidor. Här kommer några tips på vägen.

Tänk på att anpassa innehållet efter den aktuella tjänsten, så att du tar med kompetens och erfarenhet som är relevant. Annars är det risk för att det oviktiga dränker det som du egentligen ska berätta om. Så gör en noggrann genomgång av ditt CV för varje gång du söker ett nytt jobb. Se till att allt som efterfrågas i platsannonsen finns med. Det här är några rubriker du kan hålla dig till för att vara säker på att inte missa något.

  • Namn och kontaktuppgifter
  • Arbetslivserfarenhet
  • Utbildning och kurser
  • Kompetens affärssystem, data, it
  • Språkkunskaper
  • Övriga meriter
  • Personligt

Sociala medier

Du bestämmer själv om du vill lägga in ett foto. Tänk bara på att välja en seriös bild som känns professionell. Lägg in namn och uppdaterade kontaktuppgifter på samtliga sidor. Om du har en Linkedinsida, bör du se så att även den är aktuell och bifoga den. Det är vanligt att arbetsgivare även kollar din profil på sociala medier.

 

Var kort och tydlig

När du beskriver din erfarenhet börjar du med det senaste först. Årtal, företagets namn, arbetsuppgifter och ev. ansvarsområden. Skriv enkelt och kort.
När det gäller kompetens och utbildning gör du likadant, skolans namn, tidsperiod, vilken utbildning och en kort beskrivning av den.
För kompetens inom data/it och språkkunskaper skriver du vilket program och språk samt nivån på din kunskap; mycket goda kunskaper, goda kunskaper eller grundläggande. Under övriga meriter tar du upp om du har körkort, är engagerad i någon förening eller liknande.

 

Vem är du som söker?

Avsluta med personligt, där du skriver något om vem du är som person och vilka fritidsaktiviteter du gillar. Om du tar upp egenskaper som exempelvis driftig eller uthållig, berätta gärna på vilket sätt och ge exempel samt hur det kan vara till nytta i det nya jobbet. Den här punkten kan du hoppa över om du tänker bifoga ett personligt brev med din ansökan.

 

Referenser

Ibland efterfrågas referenser, personer som känner dig och kan berätta mer om dig, som du jobbat med till exempel. Du behöver inte alltid skicka med referenser, men ange att du kan göra det på begäran.

 

Dubbelkolla allt

Innan du skickar in din ansökan bör du kontrollera så att allt är rätt. Korrekturläs ordentligt för att undvika stavfel, särskrivningar – eller en inaktuell kontaktuppgift så att du inte går att nå. Med ett bra CV har du gjort så mycket du kan. Lycka till!

Andra artiklar för dig!