Psst! För att njuta av allt vår sida har att erbjuda så rekommenderar vi att du byter webbläsare. Här får du smidig vägledning: https://browsehappy.com/

Söka jobb

2 min lästid

Ny på jobbet? Tips att tänka på!

Grattis till ditt nya jobb! Första dagen på din nya arbetsplats väntar runt hörnet. Det är vanligt att känna sig nervös och många tankar kan snurra i huvudet. Hur kommer dina nya kollegor att vara? Finns det någon klädkod på jobbet? Hur går snacket i lunchrummet och vad har din chef för förväntningar på dig? Men bara lugn – här kommer lite tips och råd som kan vara bra att tänka på under första tiden som ny på jobbet.

Hellre en fråga för mycket än en för lite

Alla har vi varit nya på jobbet och det tar tid att lära sig hur allt fungerar. Det är heller ingen som förväntar sig att du ska kunna allt från början. Därför är det viktigt att våga fråga om hur saker går till. Det kan vara allt från var du ska hänga av dig ytterkläderna till var du gör av din matlåda. Fråga dina nya kollegor om hur organisationen fungerar, vilka roller de har och vilka deras främsta arbetsuppgifter är. Genom att ställa frågor visar du dessutom att du är intresserad och motiverad att göra ett bra jobb och lära känna företagskulturen.

Ny och nyfiken som ny på jobbet

Det sociala upplever många som det allra jobbigaste med att vara ny på jobbet. Men att skaffa sig bra relationer med sina kollegor är viktigt för att också kunna prestera bra på jobbet och för att trivas. Även om det kan kännas svårt att komma in i en ny grupp är det viktigt att du vågar ta för dig. Engagera dig i samtalen på lunch- och fikarasterna, fråga när nästa AW äger rum eller be någon att visa dig den allra godaste kaffesorten i maskinen. Och kom ihåg – det kommer att kännas bättre och enklare med tiden!

Lär dig av dina misstag för mindre ångest som ny på jobbet

Du kommer, precis som alla andra som varit nya på jobbet, att göra fel. Och det är helt okej! Se bara till att du inte upprepar samma misstag igen. Fråga dina mer erfarna kollegor om något känns oklart eller om du har svårt att förstå en arbetsuppgift. Det tar tid att lära sig och det har alla förståelse för. Prestationsångest som ny på jobbet är vanligt, men det går över med tiden allt eftersom du blir varmare i kläderna.

Var dig själv och ingen annan

Det finns en anledning till att just du har fått det här jobbet. Förlita dig därför på att du har precis vad som krävs för att göra ett bra arbete. Självklart behöver du som ny anpassa dig till omgivningen, stämningen och de sociala koderna och uppföra dig därefter. Men det är viktigt att inte tappa bort sig själv och de personlighetsdrag som gör dig unik. Gör ditt allra bästa och var dig själv, det vinner du på i längden!