Automatiseringen är redan verklighet i flera branscher – inom tillverkningsindustrin har den till och med fått sitt eget namn: Industri 4.0 Utvecklingen och användningen av artificiell intelligens har också tagit ett stort kliv och används för att ge personanpassade rekommendationer och för att optimera produkter och logistik.
När tekniken tar över försvinner jobb som tidigare har gjorts av människor. Finns det en risk att vi blir arbetslösa? Andreas Nordlund, som ansvarar för utveckling och implementering av ny teknik inom OnePartnerGroup, tror inte det.
”Den här typen av farhågor har funnits förr i historien, både under industrialiseringen och när datorerna gjorde sitt intåg. Skillnaden den här gången är att det går så fort. Inom OnePartnerGroup tror vi att förändringarna samtidigt kommer att föra med sig många spännande möjligheter i form av nya typer av jobb.”
Upskilling och reskilling
Enigt en rapport från PWC kommer minst 25 procent av de svenska jobben att på något sätt vara påverkade av AI år 2030. Om det är arbetsuppgifter som kräver lägre eller medelhög utbildningsnivå kommer påverkansgranden förmodligen att vara så hög som 40 procent.
”Det innebär att upskilling, det vill säga vidareutbildning, eller reskilling, att man helt lägger om sin karriär, kommer att bli allt viktigare. Vi OnePartnerGroup måste därför ge individen möjlighet att lära nytt och lära om, samtidigt som vi hjälper våra kunder att analysera och förstå vilka kompetenser de behöver för att vara konkurrenskraftiga i framtiden”, säger Andreas Nordlund.
Tänk efter före
Det är viktigt att satsningen på automatisering eller AI sker strategiskt och inte bara för sakens egen skull. Förändringarna kräver implementering av nya arbetssätt och kompetensutveckling av medarbetarna. Allt det här måste finnas på plats för att effektiviseringen ska bli den förväntade.
”Gamification” i rekryteringen
I de här förändringsprocesserna är kompetensutveckling A och O. För företagen gäller det att inte låsa upp sig vid för snäva profiler i samband med rekrytering eftersom kraven på medarbetarnas kompetens ändå kommer att befinna sig i ständig förändring. Istället kan det vara smart att leta efter förändringsbenägna personer som tycker om att utvecklas. Kanske utformar ni redan i samband med anställningen en utbildningsplan för framtiden?
De som kommer ut på arbetsmarknaden har ett helt annat beteende och har inte samma behov av att vara personlig tidigt i en anställningsprocess. För att överhuvudtaget vilja gå in i den kommer de att kräva att arbetsgivaren eller rekryteraren sticker ut och är intressant.
”Gamification av rekryteringsprocessen är redan verklighet. Att dela och söka jobb blir som ett spel där man till exempel kan få poäng genom att tipsa sina vänner”, berättar Andreasom spår att även OnePartnerGroups arbetssätt kommer att förändras.
”Istället för att äga hela processer tror jag att vi som är experter inom rekrytering och bemanning kommer att få agera rådgivande konsulter i en större utsträckning, inte minst vad gäller delprocesserna. Det kan handla om allt från att göra en prescreening till tester och second opinion eller att hjälpa kunderna att upprätthålla en kandidatbas till exempel genom automatisering.”
AI läser CV
Även OnePartner Group jobbar med AI i sin verksamhet med avsikt att förbättra upplevelsen både för kunder och kandidater.
Läs mer om Trygghetsrådets rapport på https://issuu.com/trygghetsradet/docs/framtidens_arbetsliv_rapport_web