Psst! För att njuta av allt vår sida har att erbjuda så rekommenderar vi att du byter webbläsare. Här får du smidig vägledning: https://browsehappy.com/

Söka jobb

2 min lästid

Den första tiden på ditt nya jobb

Härligt, du fick jobbet! Nu kan du slappna av lite, men inte för länge. Du vill ju trots allt ge ett bra intryck redan från dag ett. Att börja på en ny arbetsplats kan vara nervöst. Du vet inte riktigt hur det ser ut, hur snacket mellan kollegorna är och hur sträng chef du har. Men ta det lugnt, alla går igenom det. Här är lite saker att tänka på.

Håll ögonen öppna

Dina första dagar och veckor kommer handla om att lära dig hur både själva jobbet och arbetsplatsen fungerar. Var uppmärksam och läs mellan raderna. Vad är det för jargong egentligen? Vem kan du komma med problem till? Vad borde du undvika att göra eller ta upp? Skaffa dig en bra bild av kulturen och de sociala normer som finns.

 

 

Våga fråga

Du förväntas inte kunna allting från början. Fråga dina medarbetare eller chefer om hur saker går till. Både mer praktiska saker som hur kaffemaskinen fungerar, till bredare frågor om kulturen och jobbet. Inte bara för din egen skull, du vill också visa arbetsgivaren att du är motiverad och villig att växa in i din position.

 

Var social

Det kan vara jobbigt i början när man inte känner någon, men dina första dagar kommer sätta tonen för framtiden. Visa framfötterna så snabbt som möjligt, engagera dig på fikarasterna, småprata vid kaffemaskinen och följ med på eventuella aktiviteter.

 

Passa in – men behåll dig själv

Försök att känna av jargongen på företaget och anpassa dig till saker som vilken ton man pratar med varandra, hur mycket skämt som dras och vilken syn man har på chefen. Saker som din hobby eller vilket fotbollslag du hejar på är dock inget du bör ljuga om eller ändra på. Var helt enkelt den versionen av dig själv som bäst passar in på företaget.

Du får göra fel så länge du lär dig

Alla gör misstag i början på ett nytt jobb, det är mänskligt. Dina kollegor har säkerligen gjort det och kommer ha förståelse. Det viktigaste är bara att du lär dig av dem och utvecklas. Om du gör samma misstag efter tre månader kommer folk att vara mindre förstående, men i början är det bättre att agera och göra fel än att inte göra något alls.

Andra artiklar för dig!