Psst! För att njuta av allt vår sida har att erbjuda så rekommenderar vi att du byter webbläsare. Här får du smidig vägledning: https://browsehappy.com/

Söka jobb

3 min lästid

Coacha chefen!

Ska man behöva uppfostra chefen? Naturligtvis inte. Däremot kan du som medarbetare ha ett ansvar att hjälpa din chef att utvecklas. Två av våra egna chefer, Robin Larsson och Niclas Arheden på OnePartnerGroup Halland, tipsar om hur  du kan tänka när du ska coacha din chef.
–På det sättet bidrar du också till verksamhetens utveckling.

Niclas Arheden och Robin Larsson är båda chefer på OnePartnerGroup, var och en på sitt sätt. Niclas är affärsområdeschef på tjänstemannasidan och Robin är verksamhetschef med ansvar för kollektivsidan. Båda har omfattande erfarenhet av ledarskap – och Robin har dessutom haft Niclas som chef tidigare.

Båda är väldigt tydliga med att de förväntar sig att deras medarbetare känner att man får tycka till om deras ledarskap, allt annat är omodernt. Numera är det självklart att även chefen ska få feedback och på så sätt får möjlighet att utvecklas, menar Niclas:

–Förr i tiden upplever jag att det var status att vara chef och att själva chefsbegreppet var kopplat till en mer auktoritär roll i jämförelse med dagens ledare. Idag tror jag chefskap handlar mer om givande och tagande och om att vara en ledare och inte peka med hela handen. Arbetslivet påminner mer om lagidrotten där man gör saker och ting som ett kollektiv, med förståelse för gemensamma mål.

Att förväntningarna på ledarskapet dock kan skilja en del mellan tjänstemannasidan och kollektivsidan, det är de överens om.

–Personligen upplever jag att det på kollektivsidan uppfattas som viktigare att man är närvarande som ledare rent fysiskt. På tjänstemannasidan känner jag att det handlar mer om att skapa struktur och delegera ansvar på ett annorlunda sätt, säger Robin:

– Det är viktigt att man  kan tala om sina olika roller på arbetsplatsen och har förståelse för att alla är olika. Det bidrar till ett öppet klimat där man är trygg med att säga vad man tycker; sedan är det förstås viktigt att man säger det på ett trevligt, smidigt och konstruktivt sätt.

 

 

  1. Våga säga vad du tycker. Genom att lyfta viktiga frågor med din chef så bidrar du till ett öppet och positivt företagsklimat där alla utvecklas. Ta vara på din rättighet som medarbetare. I ett företag är man ofta duktig på att ta tempen på konjunkturen, branschen och kunderna, men inte alltid internt. Därför är din återkoppling viktig.

 

  1. Skapa tid. Berätta för din chef att du skulle vilja ge feedback på verksamheten. Boka ett möte och se till att ni båda avsätter gott om tid. Det är viktigt att ni hinner slutföra ert samtal i lugn och ro utan att det blir stressigt.

 

  1. Välj situation. Att få prata avskilt och ostört är förstås viktigt, men varför inte fråga om ni kan ta en kaffe, fika eller lunch ihop? Det avdramatiserar och skapar en positiv och bakgrund till samtalet.

 

  1. Förbered dig. Vad är det du vill lyfta? Fokusera på organisationens utveckling och utgå inte bara från dig själv. Om du lyfter ett problem så ge gärna råd och förslag kring hur du tror att din chef kan bidra till att lösa det eller föreslå hur organisationen ska kunna nå olika mål.

 

  1. Chefen är också människa. Ge inte bara negativ feedback utan återkoppla också på det som du tycker är positivt. Försök ge en bild av hur beslut påverkar organisationen. Ser du kanske några mönster som din chef bör vara uppmärksam på? Se lösningar och stirra dig inte blind på problem.

 

  1. Gör medarbetarsamtalet till rutin. Att bara prata utveckling och lön en gång om året räcker inte. Föreslå att ni planerar in ett samtal i månaden för att prata förutsättningslöst om hur saker och ting funkar, vart ni vill och vad ni förväntar er av varandra, åt båda håll.