Psst! För att njuta av allt vår sida har att erbjuda så rekommenderar vi att du byter webbläsare. Här får du smidig vägledning: https://browsehappy.com/

Söka jobb

3 min lästid

8 hetaste framtidsbranscherna

Är du i början av din karriär och är osäker på vilken bransch du vill ge dig in i? Eller kanske är trött på din nuvarande bransch och vill byta riktning? När du ska välja ditt nya jobb kan det vara bra att ta hänsyn till hur arbetsmarknaden kommer att se ut i framtiden, och var jobbmöjligheterna kommer att vara störst. Här listar vi de 8 hetaste framtidsbranscherna.

IT

Den mest uppenbara branschen. I takt med digitaliseringen ökar också efterfrågan på folk som förstår sig på den. Det finns jobb på alla nivåer från IT-support till IT-arkitekt och allt däremellan. Om du är flink med datorer så är IT-branschen en ”no brainer”.

 

Teknik

Arbetsgivare i alla möjliga branscher fullkomligt skriker efter ingenjörer. Det kanske verkar stort och svårt, men det behöver det inte vara. Ingenjör är ingen skyddad titel, det är något du kan vara på alla möjliga nivåer. Ett yrke med mycket variation, goda framtidsutsikter och höga löner. Om du har ett intresse eller en begåvning inom teknik och matematik så är ingenjörsyrket något som du helt enkelt måste överväga.

 

Äldrevård

Med en åldrande befolkning är det inte så konstigt att äldrevården är ett område i allt större behov av hjälp. Visst kan arbetsuppgifterna vara tuffa, men att jobba med människor som hela tiden visar uppskattning för det du gör är svårslaget. Om du brinner för att hjälpa och ta hand om människor så är äldrevården något för dig.

 

Skolan

Det pratas mycket om skolan nu i media, särskilt om läraryrket. Snack om låga löner och dåliga arbetsförhållanden gör att många väljer bort det – men gör inte det misstaget. För det första har lönerna ökat nyligen på grund av högre efterfrågan, och det finns fler utvecklingsmöjligheter än vad man kan tro. För det andra är lärare ett otroligt betydelsefullt yrke där du får vara med och forma nästa generation och verkligen kan få individer att växa. Det kommer alltid behövas lärare, så du kommer alltid att vara eftertraktad och alltid att ha jobbmöjligheter. Om du har någon form av akademiskt intresse och trivs med att tala inför en grupp så har du goda möjligheter att bli en bra lärare.

Vården

Oavsett utbildningsnivå är vården ett område där det behövs och kommer behövas folk – mer nu än någonsin. Vårdbiträde, sjuksköterska, läkare, sjukgymnast eller psykolog: Det gemensamma är att man alltid jobbar med att hjälpa människor och göra folks liv bättre och att din insats alltid kommer att spela roll.  Vården är definitivt något för dig som älskar att hjälpa människor och vill ha ett meningsfullt arbete.

 

Restaurang

Det säger lite sig själv – folk kommer alltid att behöva äta. Och uteätandet ökar! För att bli kock behöver du oftast en utbildning, men för andra tjänster kan du jobba dig upp med hjälp av meriter och erfarenhet. Om du har ett intresse för mat eller service finns det helt klart en plats för dig i restaurangbranschen.

 

Turism

Turismen i Sverige ökar, och det gör också jobben knutna till den. Med områden som hotell, flyg och guidning så är du garanterad spännande möten med folk från hela världen. Perfekt såväl för sommarjobb som längre anställningar, och till och med möjligheter utomlands. Du som är utåtriktad och service-minded kommer utan tvekan att frodas i turistindustrin.

 

Bygg och hantverk

Oavsett om det är infrastruktur, bostadsrätter är eller någons altan – det kommer alltid att byggas nytt och det kommer alltid behövas folk som vet hur man gör. Och inte bara byggarbetare, även arkitekter och administratörer för att ta ett byggprojekt från ax till limpa. Var med och bygg upp morgondagen. För dig som är händig eller kan organisera kommer det finnas gott om jobb.

Andra artiklar för dig!