Psst! För att njuta av allt vår sida har att erbjuda så rekommenderar vi att du byter webbläsare. Här får du smidig vägledning: https://browsehappy.com/

Söka jobb

3 min lästid

5 tips inför löneförhandlingen

Lön är alltid ett obekvämt ämne att diskutera, med vänner, kollegor eller med vem som helst egentligen. Extra känsligt blir det kanske med företaget som kommer att betala den. Men trots det är det en viktig punkt att ta upp med potentiella arbetsgivare – det är trots allt lönen som gör att du kan försörja dig och det är viktigt att den blir rätt. Här är 5 tips på hur du bör tänka.

1. Värdesätt dig själv

Först och främst så måste du sätta rätt värde på dig själv. Gör research. Vad är rimligt för tjänsten och vad är du värd med tanke på dina erfarenheter och kompetenser? Har du kontakter i liknande branscher med liknande erfarenheter kan du alltid fråga dem, annars är Google ett bra verktyg. Om du fortfarande är osäker kan du fråga arbetsgivaren vad de har tänkt. Att vilja ha en bra lön är inget att skämmas för. Se bara till så att dina krav inte är orimliga.

 

2. Ge dig själv marginal

När du har värdesatt dig själv så är det dags att välja ett tänkbart spann att hålla dig inom. Vad är det minsta du kan tänka dig och vad skulle kännas bra? Gå sedan lite över det, ge dig själv marginal för förhandling. Använd den klassiska prutartekniken helt enkelt. Arbetsgivaren kommer inte att tycka att du är girig, det är vad de förväntar sig av en förhandling. Men som tidigare sagts så måste dina krav vara rimliga. Håll dig till max några tusenlappar över det valda spannet.

 

3. Vänta

När du väl känner dig redo kan det ändå vara bra att vänta lite. Se till att du har kommit en bit in i rekryteringsprocessen. På så vis kan du försäkra dig om att arbetsgivaren faktiskt har ett intresse av dig och frågan kommer att vara relevant. Att ta upp lönen i ett tidigt skede är inte nödvändigtvis avskräckande, men ju mer intresserad arbetsgivaren har hunnit bli desto bättre läge kommer du att vara i under förhandlingen.

4. Lyft fram dina kompetenser

När du faktiskt hamnar i förhandlingsstolen måste du kunna argumentera för din sak. Att du behöver lön på grund av din levnadssituation eller dylikt är ett dåligt argument, även om det kanske stämmer. Det du istället bör göra är att lyfta fram dina kompetenser och styrkor. Sälj in dig själv och förklara varför du förtjänar lönen, inte varför du vill ha den.

 

5. Nöj dig, eller inte

Och till sist, nöj dig när du känner dig nöjd. Om lönen de erbjuder känns bra finns det ingen anledning att flyga för nära solen. Det kommer förmodligen finnas möjligheter för löneförhöjningar vid senare tillfällen. Lönen som du får i början är sällan permanent. Om du däremot inte är nöjd, finns det egentligen två alternativ. Om de inte kan erbjuda en högre lön finns det mycket annat du kan ta med i beräkningarna än pengar. Du kan exempelvis förhandla om att få bättre förmåner, en extra semestervecka eller bättre arbetstider. Om du fortfarande inte känner dig nöjd och inte är i akut behov av ett jobb så kan du alltid tacka nej. Vem vet, de kanske kommer tillbaka med ett nytt erbjudande?

 

Andra artiklar för dig!