Psst! För att njuta av allt vår sida har att erbjuda så rekommenderar vi att du byter webbläsare. Här får du smidig vägledning: https://browsehappy.com/

Söka jobb

3 min lästid

5 smarta tips: Så glänser du på videointervjun!

”Ta kontroll över tekniken.”

 

Dags för anställningsintervju online? Ta chansen att sticka ut bland de andra kandidaterna! Hemligheten är att komma väl förberedd. Lotta Ryman, som är projektledare för Talent Acquisition på OnePartnerGroup, vet hur du blir ditt bästa jag i det digitala mötet. Det här är hennes bästa tips!

Under pandemin har videomötet blivit vardag även i rekryteringssammanhang, konstaterar Lotta Ryman. Och det har sina fördelar.

”Inget kan förstås ersätta det personliga mötet. Men videomötet har visat sig vara ett väldigt bra komplement, inte minst när kandidaten har långt att resa till intervjun. Då kan man ta det första mötet digitalt för att senare träffas ’på riktigt’ längre fram i processen”, säger Lotta som tror att videointervjun är här för att stanna.

”Digitala möten och intervjuer med kandidater kommer att bli en naturlig del av rekryteringsprocessen i framtiden. Om du som kandidat lägger ner lite extra tid och omtanke på förberedelserna så är videointervjun ett jättebra tillfälle att sticka ut och göra ett gott intryck”, konstaterar Lotta. Det här är hennes tips till dig som vill få ut det bästa av din digitala anställningsintervju.

  1. Preppa och peppa i förväg!

Hemligheten bakom en lyckad videointervju är att behandla den precis som en vanlig jobbintervju. Det gäller att komma väl förberedd! Gör din hemläxa. Läs på om företaget och tjänsten. Fundera igenom vilka frågor som du vill ställa och vilka frågor som du tror att vi kommer att ställa till dig. Peppa dig själv inför mötet genom att ställa positiva frågor till dig själv: varför vill du ha det här jobbet och varför är just du den perfekta kandidaten?

  1. Ta kontroll över tekniken

Videomöte är inget krångligt. Det gäller bara att ha lite koll på hur programmet funkar. Testa utrustningen i god tid före så vet du att allt är i sin ordning och slipper att oroa dig. Kolla upp kamera och mikrofon och hur man gör för att aktivera dem. Om du vet med dig att du har dålig uppkoppling hemma, så kan det vara smart att planera in intervjun någonstans där du har tillgång till bra bredband. När det är dags, logga in någon minut innan mötet så att du inte är stressad. Trilla in i sista minuten funkar lika dåligt digitalt som i verkliga livet.

  1. Välj en trevlig och lugn miljö

Omgivningen är jätteviktig för att du känna dig lugn och fokuserad under intervjun. Välj gärna en plats som är lugn och tyst. Om du sitter hemma; undvik att sitta  i ett rum där resten av familjen rör sig. Låt husdjuren vara i ett annat rum – när man känner varandra väl kan det vara charmigt när katten säger hej, men kanske inte vid en anställningsintervju. Se till att TV, radio och andra ljudkällor är avstängda och slå av ljud- och notisaviseringen på din mejl och andra program så att du slipper bli distraherad.

  1. Klä dig i form

Precis som vid en vanlig jobbintervju så är det trevligt om du kommer välvårdad. Välj kläder som du känner dig bekväm med och som matchar tjänsten.

  1. Ta hjälp av kroppen!

I ett videomöte blir kroppsspråket extra viktigt. Tänk på din hållning och släpp ner axlarna, det gör mycket för intrycket. Det är ganska vanligt att kameran hamnar fel i förhållande till ansiktet. Om du använder en laptop; ställ upp den på en trave böcker så tittar du rakt in i kameran istället för ner i bordet.