Psst! För att njuta av allt vår sida har att erbjuda så rekommenderar vi att du byter webbläsare. Här får du smidig vägledning: https://browsehappy.com/

Söka jobb

2 min lästid

5 saker du måste tänka på innan du byter jobb

Livet är för kort för ett tråkigt jobb! Men hur vet du när det är dags att byta? Sofia Ahlgren, VD för OnePartnerGroup i Stockholm (ett bemannings- och rekryteringsföretag) vet vilka frågor du ska ställa dig själv.

– Det kan vara jobbigt att vara ny på en arbetsplats, jag tror att det ger så mycket i form av ny energi, nya kontakter och den utmaning man ger sig själv. Man växer som person och i sin yrkesroll, säger Sofia Ahlgren, som menar att man inte ska vara rädd för att ställa sig de där frågorna som kan vara lite svåra.

Människor och företag utvecklas. Särskilt affärsmiljöer förändras i allt snabbare takt. Även om ett jobb var perfekt när du började för fyra år sedan kan du och företaget ha växt isär. Var inte rädd för att ta för givet och nöj dig aldrig med att ha ett jobb som är ”tillräckligt bra”.

Saker att tänka på innan du byter jobb:

1. Utvecklas du fortfarande på ditt jobb?

En väldigt tydlig signal om att det kan vara dags att byta jobb, är att man känner att man inte växer och utvecklas längre. För mig personligen är det väldigt viktigt att jag stimuleras av mitt jobb. Vi är alla olika och det händer så klart att jag får frågan om jag inte tröttnar på att jobba med rekrytering och bemanning, men så länge jag är nyfiken och stimuleras av alla möten med kunder och kandidater jag möter så vet jag Jag är på rätt plats!

2. Är det dags för en omorganisation – igen?

– Pandemin har inneburit ökad rörlighet på arbetsmarknaden. Det är många som har passat på att byta jobb – och det finns också många företag som har passat på att organisera om. Varje gång det händer bildas ett nytt team, med nya människor och mönster att lära känna. Om du känner att ”Åh nej, nu är det dags igen. Jag orkar inte börja igen.” Då kan det vara dags att byta jobb. Om du ändå måste lära känna nya människor, varför inte börja någon annanstans, på ett jobb där du också kan få ny stimulans?

3. Har du slutat gå den extra milen?

– När man trivs med sitt jobb kommer prestationen naturligt. Men om du känner att det inte är så roligt längre, att du inte vill eller orkar anstränga dig och att det räcker med det mest nödvändiga, då är det en viktig signal. Kanske kan du hitta den där extra kraften igen, i ett annat sammanhang?

4. Har du fortfarande samma värderingar?

– Du ska ha samma värderingar som din arbetsgivare då det är väldigt viktigt för dig att trivas på ditt jobb. Men tiden förändras för både företag och människor. Om du känner att du och företaget har utvecklats åt olika håll och att ni inte har möjlighet att påverka värderingarna – ja då kanske ni har vuxit ur det och det är dags att hitta en ny arbetsgivare som tänker och agerar baserat på samma värderingar som du.

5. Föredrar du att vara ifred?

– Under pandemin har vi vant oss vid att jobba hemma, och man jobbar mycket i sin egen box. Men om du känner att du tagit avstånd och inte längre är särskilt intresserad av att vara en del av gemenskapen finns det anledning att vara uppmärksam. Känner du att du inte får ny energi de dagar du är på kontoret och träffar dina kollegor och att du inte längre är en självklar del av helheten? Då kan du mycket väl behöva ett nytt sammanhang.