Psst! För att njuta av allt vår sida har att erbjuda så rekommenderar vi att du byter webbläsare. Här får du smidig vägledning: https://browsehappy.com/

Rekrytering

2 min lästid

Sex skäl till kompetensbaserad rekrytering

Det talas mycket om kompetensbaserad rekrytering just nu. Men vad står begreppet för egentligen? Här reder vi ut begreppet och ger dig några tips för att lyckas med din rekrytering.

Men har vi inte egentligen alltid rekryterat kompetensbaserat? Ja och nej. Studier visar att faktorer som formella utbildningsmeriter (relevanta eller inte), tidigare arbetsplatser och personliga egenskaper ofta spelar lika stor roll i anställningsprocessen som vad kandidaterna faktiskt och bevisligen kan och vet om just det tjänsten omfattar. Resultatet blir en osäker och subjektiv process som inte alltid slutar väl. En undersökning pekar på att ungefär var tionde rekrytering i Sverige misslyckas. Därför kan kompetensbaserad rekrytering med intervjuteknik och testning vara ett arbetssätt för att lyckas med din nästa rekrytering.

 

Kompetensbaserad rekrytering, intervjuteknik och testning

Kompetensbaserad rekrytering, med intervjuteknik och testning, syftar alltså till att genom strukturerade processer med tester, intervjuer och referenser matcha dina behov med kandidaternas konkreta kompetens och erfarenhet och därigenom minska riskerna. Rätt person på rätt plats, utan gissningar, fördomar och magkänsla – kompetensbaserad rekrytering helt enkelt.

 

Här är sex fördelar med kompetensbaserad rekrytering

 

1. Rätt kandidat till rätt jobb

När du arbetar med kompetensbaserad rekrytering är det viktigt med ett starkt fokus på specifika kompetenser och erfarenheter som i sin tur låter dig hitta den kandidat som har exakt de färdigheter som krävs för att göra jobbet. Resultat: högre sannolikhet att den anställde kommer att vara framgångsrik i sin roll.

2. Färre kostsamma felrekryteringar

Kompetensbaserad rekrytering sparar tid och resurser. Att vidareutbilda eller byta ut personal är dyrt, tidskrävande – och framför allt – onödigt. En felrekrytering kostar i snitt 700 000 kronor, gäller det en chefsbefattning oftast flera miljoner. Att använda kompetensbaserad rekrytering kan alltså rädda ditt företag från extra onödiga utgifter.

3. Ökad mångfald och inkludering

Genom att minska fokus på subjektiva kriterier kan kompetensbaserad rekrytering bidra till att skapa en fördomsfri och inkluderande arbetsplats med en mångfald som speglar det samhälle ditt företag verkar i. Bra för ditt arbetsgivarvarumärke, ditt kontaktnät och främjar också innovation.

4. Mer effektiv rekrytering

Tydliga och objektiva kriterier för kandidatbedömning gör rekryteringsprocessen mer effektiv och mindre tidskrävande. Du hittar helt enkelt rätt kandidater snabbare med komptensbaserad rekrytering, intervjuteknik och testning.

5. Mer rättvis rekrytering

Kandidatens upplevelse är centralt för ditt arbetsgivarvarumärke. Därför är det viktigt att alla får en påtaglig känsla av att ha blivit rättvist behandlade med en kompetensbaserad rekryteringsprocess. Lika behandling av alla kandidater ökar också träffsäkerheten i din process.

6. Högpresterande personal

Har man rätt kompetens för sina arbetsuppgifter ökar chanserna att man trivs på jobbet. Och personer som gillar sitt jobb är engagerade och presterar bättre. På det sättet kan kompetensbaserad rekrytering bidra till högre produktivitet och därigenom framgång för ditt företag.

Det är bara fördelar med kompetensbaserad rekrytering, alltså.

Vill du ha mer inspiration? Ta del av våra tips om intervjuteknik vid rekrytering och vilka frågor som är bra att ställa vid en intervju här.