Don’t fake it ’til you make it
Börja med en rannsakning av er själva. Det gör ni i syftet att hitta era styrkor och svagheter som arbetsgivare. Vad är det som gör att era medarbetare trivs på jobbet, och att de vill stanna kvar hos er? Eller varför tror ni att ni har svårt att hitta rätt kandidat att anställa? Ni kanske inte har de nyaste VR-headseten, hängmattor eller cateringluncher men ni ska inte heller försöka att vara Google om ni inte är det. Hitta istället sådant som ni gör genuint och bra, kanske är det centralt belägna kontor, föräldraförsäkring, flexibla arbetstider eller en mysig och härlig gemenskap på kontoret? Hittar ni dessa USP:ar (Unique Selling Propostions) så kommer ni också att attrahera rätt typ av kandidater.
Gör ett varv av soulsearching
Efter rannsakan bör ni gräva ännu djupare för att hitta kärnan i det som är er identitet. Förmodligen har ni någon gång gjort ett gediget varumärkesarbete, men om ni inte känner igen det ni hittar nu så kan det vara värt att spinna några varv extra på den punkten igen. Att göra en genomgående inventering av varumärket och arbetsplatsen är viktigt för att se om ni behöver göra några förändringar.
Kanske kan ni bli bättre på att t.ex. åka på konferenser, fredagsfika eller större saker som lönehantering och jämställdhetsarbete. Försök att hitta de förmåner som gör er speciella, dels för att locka nya medarbetare – och för att behålla de gamla. Er identitet som företag och arbetsgivare är i slutändan det som kommer att göra att människor vill jobba för er. Tror man på det ni tror på, brukar det resultera i en bra match.
Put it out there!
När ni hittat rätt i er identitet och fått med alla medarbetare på tåget är det hög tid att börja berätta för andra om att ni finns. Ta sikte på att synas i rätt forum och tillgängliggöra er för rätt kandidater. Se till att hemsidan reflekterar det ni vill kommunicera, och jobba aktivt med att berätta för kandidaterna vad ni kan göra för dem – och inte tvärtom.
Om ni lyckas skapa ett innehåll som rätt potentiella kandidater kommer vilja ta del av, så kommer ni också att finnas i deras tankar när det är dags för dem att byta jobb. Glöm inte heller att bjuda in befintliga medarbetare i processen! Många företag idag jobbar till exempel med vandrande konton på Instagram, där medarbetarna får visa upp företaget från deras perspektiv. På det viset kan ni presentera både medarbetare, kulturen och sammanhanget. Det skapar en samhörighet och i längden ett lyckat arbetsgivarvarumärke rakt igenom.