Psst! För att njuta av allt vår sida har att erbjuda så rekommenderar vi att du byter webbläsare. Här får du smidig vägledning: https://browsehappy.com/

Rekrytering

4 min lästid

Så skriver du en bra jobbannons – 10 tips

Med en riktigt bra jobbannons ligger du steget före i konkurrensen om att attrahera talanger. Jane Bergman, Employer Branding Manager på OnePartnerGroup, delar här med sig av sina bästa tips för en riktigt bra jobbannons.

Är det verkligen någon som läser jobbannonsen? OM det är! Faktum är att den är avgörande för vilka kandidater som kommer att söka tjänsten.

– Men allt hänger på innehållet, säger Jane Bergman.

– Den traditionella jobbannonsen har verkligen inte spelat ut sin roll – däremot har det traditionella innehållet, som ofta bestod av en lång kravlista, blivit hopplöst omodernt. Släpp kravlistan och fokusera på kandidaten i stället!

Jane Bergmans 10 tips

 

Så hur ska man göra? Det här är Jane Bergmans bästa tips för dig som vill göra en riktigt bra jobbannons:

1. Utgå från kandidaten. Varför ska hen jobba hos er? För att attrahera rätt sökande måste du utgå från kandidaten och inte från dig och ditt företag. Satsa på en riktigt bra rubrik och ingress som säljer in kandidatens perspektiv. Självklart ska du berätta vad ni söker och vad tjänsten innebär, men det kan du göra längre fram i texten, när kandidaten har blivit intresserad. Hjälp kandidaten att se sig själv i rollen och att identifiera sig med teamet och företaget. Varför vill man jobba hos er? På vilket sätt är tjänsten spännande?

 

2. Hitta företagets själ. Företagets varumärke och kultur är viktiga för kandidaterna. Försök ge en bra bild av hur det faktiskt är att jobba hos er. Missa heller inte att berätta hur ni arbetar med hållbarhetsfrågor – både med miljö och socialt ansvar. Det kommer högt upp på agendan för många kandidater.

 

3. Hitta rätt balans i annonsen. Cirka 70% bör vara införsäljning och information, max 30% av innehållet bör vara krav. Tryck både på hårda och mjuka värden.

 

4. Skippa kravlistan. Hur många gånger har du inte själv läst en jobbannons och tänkt att ”den människan finns inte”? Gör jobbet attraktivt – inte ouppnåeligt. Självklart ska du vara tydlig med vad tjänsten innebär och vad du vill att kandidaten ska tillföra företaget. Men undvik långa kravlistor på kunskaper och egenskaper – inte minst när det gäller teknik och olika programvaror. Välj i stället en mer allmän beskrivning av kunskapsområden och färdigheter. Nya program går ju alltid att lära sig, eller hur? Öppna upp för framtida utvecklingsmöjligheter – även om kandidaten inte uppfyller de formella kraven just nu, så kanske hen har potentialen?

 

5. Undvik floskler och klyschor. Skriv vad du menar! Högt i tak? Många bollar i luften? Flexibel? Det där är uttryck som inte säger särskilt mycket och upplevs som floskler eller klyschor. Beskriv i stället på ett konkret sätt vad du menar. Använd heller inte svåra fack- och branschuttryck som kan få kandidaten att känna sig exkluderad.

 

6. Erbjud bra villkor. Kan du erbjuda en bra deal? Berätta det redan i jobbannonsen! Möjlighet att jobba hemifrån, extra semester, träningsförmåner och budget för utbildning och personlig utveckling är förmåner som kan få kandidaten att läsa vidare.

 

7. Inspirera med bilder och filmer. Med dagens teknik är det enkelt att skapa korta filmer där du och medarbetarna kan sälja in företaget och tjänsten – det går snabbt, behöver inte kosta skjortan och fångar kandidatens uppmärksamhet direkt!

 

8. Strukturera annonsen på ett tydligt sätt. Börja med det viktigaste först och avsluta med en krav- och meritlista. Använd rubriker och ett inkluderande språk. Se över ditt ordval och låt andra läsa din text. Hämta gärna inspiration från andra annonser du ser.

 

9. Gör det lätt att söka. Här gäller det att hänga med i tekniken – se till att jobbannonsen är lättillgänglig på alla viktiga plattformar och att den är mobilanpassad. Om det går enkelt att klicka i väg en ansökan i mobilen i stället för att plocka fram datorn, är chansen större att kandidaten agerar. Självklart ska annonsen vara optimerad för att funka även på läsplattor och andra enheter.

 

10. Till sist – gör inte allt själv! Ett vanligt misstag är att man som ansvarig chef svänger ihop en annons utifrån sina egna tankar. Här är det i stället smart att ta hjälp av företagets HR-avdelning och/eller sin rekryteringskonsult för att dra upp riktlinjerna. Involvera gärna dina kollegor och sätt ihop en topplista med bra anledningar att jobba hos er.

 

Om du undrar över något, behöver hjälp med rekryteringskompetens, utformning, text, bild, film, teknik och allt annat som bygger en riktigt bra jobbannons – då är du varmt välkommen att höra av dig till Jane eller någon av kollegorna på OnePartnerGroup. Kontaktuppgifter till ditt lokala kontor hittar du här. Lycka till med utformningen av din nya jobbannons!