Psst! För att njuta av allt vår sida har att erbjuda så rekommenderar vi att du byter webbläsare. Här får du smidig vägledning: https://browsehappy.com/

Rekrytering

1 min lästid

Så hittar du rätt IT-kompetens utanför Sveriges gränser

När bristen på IT-kompetens växer sig större och större här i Sverige är det många företag som börjar söka sig utanför landets gränser i rekryteringen. Här kommer fem saker att tänka på för att hitta rätt IT-kompetens utomlands.

Hitta rätt länder att leta i

Gör research på var kompetensen du söker faktiskt finns. Var finns utbildningarna? En annan sak att ta hänsyn till är att det inte bara är Sverige som har brist på IT-personal, så det är enklare att få napp om du söker dig till ett land med bättre balans på arbetsmarknaden.

 

Fundera över språk…

Vad har du egentligen för språkliga krav på personen du söker? Räcker en hyfsad engelska? Eller önskar du att personen ska lära sig svenska? Var i så fall tydlig med det och se till att personen har rätt ambitioner med språket.

 

…och kultur

Bra att tänka på är också att kulturen kan skilja sig mycket mellan olika länder. Önskar du en person som är van vid en liknande kultur som i Sverige, och kanske fortare kan anpassa sig till din företagskultur, eller tar du gärna in någon med andra erfarenheter som kan bidra till mångfalden och nya perspektiv?

 

 

Välj rätt metod

Annonsera eller headhunta? När du ska rekrytera utomlands är oftast den mest gynnsamma metoden att själv leta upp lämpliga kandidater och skapa en kontakt. Ett bra nätverk för headhunting är LinkedIn. Skaffa dig ett brett kontaktnät även utanför Sverige, leta upp intressanta personer och kontakta de som verkar ha det du söker.

 

Gör dig attraktiv som företag

Det är inte bara du som ska välja person att anställa, utan även personen som ska välja dig som företag. Kompetent IT-personal har ofta en rad av spännande företag som vill anställa dem, så det gäller att också du gör dig attraktiv som företag. Se till att ha en uppdaterad och intressant LinkedIn-profil och var aktiv både där och i sociala medier.

Andra artiklar för dig!