Psst! För att njuta av allt vår sida har att erbjuda så rekommenderar vi att du byter webbläsare. Här får du smidig vägledning: https://browsehappy.com/

Rekrytering

4 min lästid

Onboarding-process: Har du koll på hur företaget introducerar nya medarbetare?

Att kunna erbjuda sina nya medarbetare en bra och genomtänkt onboarding är en hygienfaktor. Och kraven växer. 

”Vi får väldigt många frågor om just onboarding-processen från våra kandidater. Den har blivit allt viktigare när man väljer sin arbetsgivare”, säger Sanna Olsson som är Verksamhetschef för OnePartnerGroup i Kalmar län och Blekinge.

Gedigen onboarding

Att man som ny medarbetare få en bra introduktion till sin nya arbetsplats kan tyckas självklart. Men så är det inte alltid, säger Sanna Olsson.

”Nej, det finns nog en del företag som slarvar med just det. Samtidigt finns det företag som har satsat väldigt mycket på att ta fram gedigna introduktionsprogram. Det här har kandidaterna snappat upp, för det är väldigt många som frågar efter onboardingen i samband med rekryteringsprocessen och signalerar att det är viktigt för dem.”

Vad omfattar en riktigt bra onboarding-process?

Det kan alltså vara en god idé att se över företagets introduktionsprogram och, om det behövs, utveckla det. Men vad ska då en riktigt bra onboarding-process omfatta?

Det viktiga är att man ger en introduktion som både ger en generell bild av hur företaget tänker och fungerar men att introduktionen också har anpassats för den nya medarbetarens specifika behov, säger Sanna:

”Det grundläggande – som företagets värderingar, organisationsuppbyggnad, arbetssätt, system och olika kommunikationskanaler är förstås viktigt. Den personliga delen bör innehålla tydlig information om vad som förväntas av dig i din roll och möten med de medarbetare som du kommer att jobba med dagligen.”

Presentera alla delar av företaget i din onboarding

Det som ofta glöms bort i onboarding-processen, och som på sikt kan bidra till att stärka både företagskulturen och att hjälpa de enskilda medarbetarna i vardagen, är att presentera de delar av företaget som inte uppenbart är knutna till den nya medarbetarens roll.

”Ibland är det lätt hänt att man bara fokuserar på det som berör den nya tjänsten och glömmer bort helheten. Som ny medarbetare kan det betyda mycket att få se olika delar av företaget, besöka de olika produktionsenheterna och träffa människor som man kanske inte ska jobba med dagligen, men som har viktiga uppdrag i verksamheten. Att få en känsla för hur din egen roll hänger ihop med andras och hur företaget fungerar som en helhet kan vara minst lika viktigt.”

 

Varför en onboarding?

 

Många tror att en onboarding börjar först när den nya medarbetaren börjar arbeta. Men redan vid första intervjutillfället och genom hela rekryteringsprocessen får kandidaten en massa intryck som kan påverka uppfattningen om företaget.

En onboarding ska introducera kandidaten för företaget i stort, företaget som arbetsgivare och som arbetsplats. En lyckad onboarding gör att medarbetaren snabbt blir en del av företaget och företagskulturen. Forskning visar faktiskt på att en lyckad onboarding gör att medarbetare arbetar längre på företaget.

 

Kom igång med vår onboarding checklista

 

För att du ska lyckas med din onboarding har vi samlat 5 av våra bästa tips.

  • Lägg krut och tid på att din nya medarbetare verkligen blir en ambassadör och kulturbärare för företaget. Det gör du bäst genom att hon eller han känner sig varmt välkomnad, trygg och en dl av kulturen, visionen och företaget direkt. Process och arbetssätt i all ära men relationerna är det absolut viktigaste från start!
  • Låt din medarbetare få en fadder på företaget som hon eller kan han bolla små som stora frågor med både kopplat till rollen men också mer allmänna frågor.
  • Varför inte planera in praktik hos andra medarbetare eller andra avdelningar för att lära känna både kollegor och företaget bättre och på så sätt få en helhetsbild?
  • Variera onboardingen! Digitalt, fysiskt, möte, workshop – you name it! Att bara sitta och lyssna på allt nytt kommer vara överväldigande för din nya medarbetare. Variera informationen och glöm inte att stanna upp och ta pauser.
  • Ha täta avstämningar med din nya medarbetare och fånga upp tankar, frågor och reflektioner, både om jobbet, kollegor men också om den första tiden. Det gör att medarbetaren känner sig sedd och omhändertagen vilket är betydelsefullt när man är ny på jobbet. Ta också hand och hantera reflektioner du får för det kan du använda när du anställer och onboardar nästa nya medarbetare.

Är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

 

Vi på OnePartnerGroup är proffs på rekrytering och bemanning. Oavsett om du behöver hitta en vd, inköpare, administratör, säljare eller ekonomichef har vi verktygen för att attrahera rätt kandidater och tillsätta rätt person på rätt arbetsplats. Kontakta oss för mer information och guidning.