Psst! För att njuta av allt vår sida har att erbjuda så rekommenderar vi att du byter webbläsare. Här får du smidig vägledning: https://browsehappy.com/

Rekrytering

2 min lästid

Kodtester – ett bra sätt att locka programmerare att söka

Programmerare är idag väldigt eftertraktade på arbetsmarknaden och har ingen brist på jobberbjudanden. Att locka programmerare till ditt företag blir därför en utmaning. Hur ska man som företag sticka ut i mängden? Många av kandidaterna som du är ute efter har redan jobb och kräver därmed lite extra incitament för att söka ett nytt. Det finns en lösning som kanske inte är så uppenbar – nämligen kodtest.

Hur och när?

Kodtest kan se lite olika ut och kan placeras vid olika tillfällen i en rekryteringsprocess. Men för att locka kandidater bör det användas så tidigt som möjligt. Du bör även se till så att testet är så likt arbetsuppgifterna i tjänsten som ni vill rekrytera någon till som möjligt. Har ni inte möjlighet att själva utveckla ett kodtest så finns det en mängd företag som kan göra det åt er. Det kanske kan kännas kontraproduktivt att ha ett hinder för kandidater så tidigt i processen, att det kan vara avskräckande, men det är snarare tvärtom.

 

Utmana kandidater som inte hade tänkt söka

Genom att presentera testet som en utmaning snarare än en del av en rekryteringsprocess så kommer du locka skickliga kandidater som egentligen inte har några direkta planer på att söka jobb. Programmerare stimuleras av utmaningar och problemlösning, och att ge kandidaterna ett smakprov på det tidigt visar att du är en arbetsgivare som värdesätter deras kompetens. Samtidigt sållar du bort de kandidater som inte håller måttet. Du kan presentera testet som ett roligt sätt att testa sina egna förmågor. Ett alternativ är att ge olika jobberbjudanden beroende på vilka färdigheter de visar upp i testet.

 

Objektiv bedömning

Kodtester ger dig även ett sätt att objektivt bedöma kompetens. Ett CV säger faktiskt ingenting om hur kandidaten kommer att prestera, och i intervjun påverkas du mycket av dina egna fördomar. Bland många yrkesgrupper är det svårt att testa kompetens på det här sättet, men för att rekrytera programmerare är det mycket tacksamt och du får resultatet svart på vitt. Tänk dock på att tester inte säger allt, en vanlig rekryteringsprocess är fortfarande viktig för att i slutändan anställa rätt kandidat.

Andra artiklar för dig!