Psst! För att njuta av allt vår sida har att erbjuda så rekommenderar vi att du byter webbläsare. Här får du smidig vägledning: https://browsehappy.com/

Rekrytering

2 min lästid

I tider av kompetensbrist, så rekryterar du med mjuka värden

Dags att rekrytera? Stirra dig inte blind på kandidatens CV. Ibland kan erfarenhet, drivkraft och personliga egenskaper väga lika tungt som en examen!

Just nu råder kompetensbrist på arbetsmarknaden, men det betyder inte att drömmedarbetaren inte finns därute. Ibland kan det vara smart att anställa en person som inte har alla de officiella meriterna och ge hen möjlighet att utvecklas inom ramarna för tjänsten.

 

Självklart måste kandidaten ha en viss grundkompetens, men många gånger fokuserar man kanske lite för mycket på en viss utbildning. Behövs det verkligen en ingenjörsexamen för att klara jobbet eller räcker det med erfarenhet och tekniskt intresse? Om det är en befintlig tjänst som ska ersättas är det också vanligt att man bara förutsätter att den nya medarbetaren ska ha samma kompetens som den gamla – trots att behoven kanske har förändrats.

 

Vad är mjuka värden?

I våra intervjuer pratar vi mycket om kandidatens personlighet, hur man vill uppfattas och vilka egenskaper som hen har. Ofta följer vi sedan upp med ett personlighetstest för att få bilden bekräftad.

 

Vilka mjuka värden är viktiga?

Vilka egenskaper som ska prioriteras hos kandidaten beror naturligtvis mycket på tjänsten. Men grundläggande är att man trygg i sig själv och kommer in i sin nya tjänst med energi och vilja. Det hjälper ju inte om man har ett fantastiskt CV om man inte har drivet, då kommer man inte vidare. I vissa chefspositioner kan också förmågan att skapa engagemang och motivation hos medarbetarna vara extra viktiga, till och med mer betydelsefulla än vilken formell utbildning man har. Om du som arbetsgivare är osäker på vilka egenskaper du letar efter så har vi kompetensmallar som vi tillsammans kan gå igenom för att skapa en tydligare bild av vad ni söker.

 

 

3 tips för dig som ska rekrytera

 

  1. Släpp gamla kravformuleringar. Utgå inte från hur tjänstebeskrivningen såg ut förra gången du rekryterade samma tjänst. Förutsättningarna kan ha förändrats.

 

  1. Kartlägg organisationen. Hur ser organisationen ut i dag och vilka behov har ni? Hur påverkar det tjänstebeskrivningen? Kultur, policies och värderingar blir också allt viktigare för dem som söker jobb – särskilt bland yngre kandidater.

 

  1. Vilka utmaningar har ni framför er? Vet du med dig att ni ska byta affärssystem, göra en omorganisation eller expandera? Det kan också påverka vilka egenskaper som du letar efter hos din nya medarbetare.