Psst! För att njuta av allt vår sida har att erbjuda så rekommenderar vi att du byter webbläsare. Här får du smidig vägledning: https://browsehappy.com/

Bemanning

2 min lästid

Hyra chef istället för att anställa?

Det kan finnas både för- och nackdelar med att hyra in kompetenser istället för att anställa. Framför allt har det blivit allt vanligare att hyra in chefer, och idag finns det ett flertal sätt att göra det på med allt från frilans till bemanningsföretag. Men det är viktigt att väga dessa mot varandra för att se till verksamhetens yttersta hälsa och välmående, på olika plan.

 

 

 

Fördelaktigt med inhyrda chefer

En stor fördel med att hyra in personal eller chefer är att du som företagare istället kan fokusera på kärnverksamheten när du behöver fylla en plats kortsiktigt. Det kan handla om en rad olika situationer där inhyrda chefer är mer fördelaktiga än att anställa någon. Förutsättningarna är unika för varje situation men är du osäker på vem som är bäst lämpad för platsen som ska fyllas kan det vara ett bra sätt att testa sig fram på.

Personer som hyrs in är oftast anställda av bemanningsföretag eller frilansar och därför är det enklare att byta ut en anställd om du inte är nöjd. Detta till skillnad från en fast anställning då det är betydligt svårare att säga upp en person som kanske inte alls motsvarade förväntningarna från början. Du slipper även administrationen kring en anställning och det kan vara ekonomiskt fördelaktigt.

Dessutom är ofta inhyrda chefer branschoberoende och mer målinriktade på att utföra det specifika uppdraget i att driva företaget mot vinst till skillnad från någon som blir mer känslomässigt involverad i företaget. Dessa personer är vana vid sådana typer av anställningar och känner sig därför trygga i en sådan situation.

 

Nackdelar att lägga i vågskålen

Det är ofta dyrare att hyra in en person än att anställa någon, eftersom de flesta går på timlön eller projektavlöning. Personen som hyrs in har förmodligen inte samma företagsanda som de anställda, eftersom tiden på företagen kan vara oviss. Du som företagare kan därför förlora på det eftersom en inhyrd person inte kommer att ge lika mycket som en anställd förmodligen skulle.

Precis som det kan vara fördelaktigt med en person som inte är känslomässigt engagerad kan det därför också vara negativt. Det kan i sin tur påverka kulturen på företaget om omsättningen på personal blir stor. Utåt sett kan det därför se ut som om företaget endast har avkastning i synfältet och i periferin missar den viktiga faktor som innebär hälsa – likväl för företaget som för medarbetarna.

Andra artiklar för dig!