Studier visar att jobbsökande allt mer sällan söker jobb via jobbannonser. Antingen så hittar de inte din annons, eller så blir de inte tillräckligt sugna för att skicka in en ansökan. Kanske letar de inte ens aktivt jobb. Ju mer kvalificerad rollen är, desto större chans att kandidaten redan jobbar någon annanstans. Ofta trivs de dessutom bra där de är och behöver goda skäl för att överväga andra alternativ.
Kanske är det på grund av dessa faktorer som uppsökande rekrytering, även kallad “search” eller “headhunting”, blivit så populärt. För att få tag i de bästa talangerna räcker det inte med att lägga ut en platsannons. Man måste aktivt leta upp och sälja in både jobbet och arbetsgivaren till kandidaten.
Genom att jobba med search och headhunting får du inte bara fler sökande till en position, du får bättre sökanden. Ju fler kandidater du kan handplocka, desto större är chansen för en träffsäker rekrytering. Detta är särskilt viktigt vid mer kvalificerade roller, så som specialister och chefer. Då kan det vara väl värt att investera i headhunting, och klart billigare än att råka anställa fel person på grund för få kvalitativa sökande.
Så lyckas du med headhunting
Headhunting kräver dock social fingertoppskänsla och stor kunskap om branschen. Här är våra 8 tips för smart headhunting:
Ha en attraktiv företagsprofil
En förutsättning för effektiv headhunting är employer branding, det vill säga att företaget i fråga jobbar proaktivt med att marknadsföra sig som en attraktiv arbetsgivare.
- Vilken känsla får man av när man besöker hemsidan?
- Finns det en aktiv blogg eller videokanal med högkvalitativt innehåll?
- Är företaget engagerat och tillmötesgående i sociala medier?
- Har de jobbannonser ute och vad står det i dem?
Alla dessa faktorer avgör vilket intryck en kandidat får när de kollar upp företaget, antingen på egen hand eller till följd av headhunting.
- Läs också: Så attraherar du rätt kompetens
Skapa en bra jobbannons
Dina jobbkandidater är troligtvis väldigt aktiva online. När de söker jobb går de ofta via sitt nätverk, eller direkt till de företag de är intresserade av. Kanske ser de aldrig företagets jobbannons, trots att de letar. Det betyder dock inte att annonsen är irrelevant för headhunting. Den behövs för att bjuda in kandidaten att läsa mer och skicka in en ansökan, eller kanske dela i sitt nätverk.
Sök online
Använd Google och sociala medier för att söka efter passande kandidater. Särskilt LinkedIn är ett användbart verktyg. Sök på nyckelord så som jobbtitel, kompetens och färdigheter, bransch, och geografiskt område.
Researcha din kandidat
Det är här väldigt många rekryterare misslyckas. De gör endast en slarvig koll på kandidatens profil och skickar sedan ett generiskt mail som är alldeles för enkelt att avfärda.
Du sparar tid genom att göra så mycket research som möjligt innan du tar kontakt med kandidaten, så att du kan ställa bättre frågor senare och veta vilka aspekter av jobberbjudandet du ska lyfta fram.
Läs kandidatens CV noggrant. Titta på deras profiler i sociala medier. Besök deras hemsida och läs deras blogg. Se om ni har gemensamma connections på LinkedIn.
Ha koll på rollen
Du behöver kunna så mycket som möjligt om rollen du tillsätter, så att du kan svara på de frågor kandidaten har. Men också så att du vet vilka frågor du ska ställa och vad du ska leta efter hos de kandidater du researchar.
Ta kontakt online
Det kan vara riskabelt att “kallmaila” en kandidat. De flesta av oss är skeptiska gentemot oinbjudna direktmeddelanden från främlingar. Därför kan det vara bra att bryta isen med personen online innan du kontaktar dem direkt, t.ex. genom att följa dem i sociala medier och kommentera på deras inlägg.
När du sen skickar en kontaktförfrågan på LinkedIn eller skickar ett mail kan du hänvisa till er tidigare kontakt och de kommer förhoppningsvis känna igen ditt namn.
Etablera en relation och beskriv ditt erbjudande
Det är dags att kontakta kandidaten direkt och lägga fram ditt ärende. Här är det viktigt att vara förberedd. Skicka inte opersonliga standardmeddelanden som riskerar att uppfattas som massmail eller hamna i spamfoldern. Den här (alltför vanliga) metoden är inte bara ineffektiv, den kan i värsta fall bränna broar med personen och ge dem ett negativt första intryck av dig och företaget du representerar.
Du har (förhoppningsvis) gjort din research – visa det i ditt meddelande. Hänvisa till konkreta detaljer du snappat upp från deras CV, hemsida eller sociala medier. Ge dem en förklaring till varför du kontaktar just dem. Ju mer påläst du är i er initiala kontakt, desto större är chansen att de svarar på ditt meddelande.
Sedan vill du presentera dig själv och företaget du representerar. Håll det dock kortfattat. Fokusera på att berätta om jobbet och vilka möjligheter det erbjuder kandidaten. Nämn avgörande detaljer som personen säkert vill veta direkt, men säg inte för mycket innan du märker om de är intresserade.
Följ upp men ställ inga krav
Ditt mål med första kontakten är få igång en dialog med kandidaten. Följ upp ert samtal efter några dagar, men var inte för ivrig i att få ett besked och driva saken vidare. Ge dem gott om tid att tänka över och återkomma till dig. Även om din headhunting inte leder till anställning den här gången så har ni trots allt etablerat kontakt. Man vet aldrig vad som händer längre fram.
De allra flesta är öppna för nya karriärmöjligheter om de blir kontaktade på ett respektfull sätt och av en professionell och tillmötesgående person.