Psst! För att njuta av allt vår sida har att erbjuda så rekommenderar vi att du byter webbläsare. Här får du smidig vägledning: https://browsehappy.com/

Guider

5 min lästid

9 röda flaggor att se upp med under anställningsintervjun

Anställningsintervjuer är inte bara svåra för den sökande, utan även för den som ska anställa. Det är mycket information som ska tas in, analyseras och bedömas. Här kommer nio varningsflaggor att se upp med, så att du vet vad du ska leta efter.

Ambitionerna stämmer inte överens med tjänsten

Givetvis kan kandidaten ha höga ambitioner och i de allra flesta fall är det positivt. Det visar att kandidaten är driven, motiverad och benägen att utvecklas. Men skulle det vara så att personens ambitioner alltför mycket skiljer sig från vad hen faktiskt kan uppnå i företaget, så bör du se upp.

Kanske har kandidaten ambitioner inom ett helt annat område. I så fall är risken stor att personen kommer sakna motivation och lämna företaget så fort en bättre möjlighet dyker upp. Leta istället efter någon vars ambitioner kan användas som drivkraft.

 

Svaren är för enformiga

Detta kan bero på flera saker, och i de allra flesta fallen är orsaken en röd flagga. Det kan tyda på ointresse, brist på förberedelser, ovilja att prata om sig själv eller helt enkelt bristande social kompetens. Oavsett ger kandidaten inte ett bra intryck av sig själv och borde vara medveten om det, och du borde gå vidare med en annan kandidat.

Läs också: Undvik klyschor: 11 intervjufrågor som förbättrar din rekrytering

 

Konversationen är enkelriktad

En arbetsintervju ska inte bara vara en intervju, det ska vara en konversation. Båda parter måste visa intresse och engagemang. Om kandidaten inte gör det är hen förmodligen inte särskilt intresserad av jobbet. Men var också uppmärksam om kandidaten verkligen tar in dina svar och om personen verkar vara genuint intresserad.

Mekaniska frågor kan vara ett tecken på att kandidaten försöker dölja sin bristande entusiasm.

person försenad till arbetsintervju

Kandidaten kommer för sent

Sen ankomst kan vara ett tecken på bristande punktlighet och slarvighet, inte bara när det gäller tid. En kandidat som inte tar intervjun på allvar kommer förmodligen att behandla jobbet på samma sätt.

Det kan ju också bero på omständigheter som kandidaten inte hade någon kontroll över (inställda tåg eller dylikt). Du får helt enkelt bedöma hur sannolik personens ursäkt är.

 

Kandidaten ställer krav direkt

De allra flesta känner på något vis att världen kretsar runt dem, men vissa är bättre på att dölja det än andra. Om kandidaten på en gång ställer krav och förväntar sig att företaget ska anpassa sig till hen, kan det vara ett tecken på att personen själv har svårt anpassa sig – och kommer att fortsätta att ställa krav.

Det är klart att vissa kandidater har krav eftersom deras omständigheter kräver det (boende, barn eller dylikt). I så fall kan det vara värt att möta de kraven om du tror att det skulle leda till den bästa rekryteringen. Men om kraven grundar sig mer i bekvämlighet än behov så bör du vara vaksam. En sådan kandidat blir lätt ”bortskämd” som anställd.

Läs också: Personlighetstester vid rekrytering – rekrytera smartare

 

Pratar för mycket om irrelevanta saker

Givetvis vill du att kandidaten ska prata mycket, men till en viss gräns. Om kandidaten börjar komma för långt ifrån ämnet, och bara fortsätter att babbla på så bör du se upp. Personen har förmodligen svårt att organisera sina tankar, vilket kan komma att bli problematiskt även i andra sammanhang.

För vissa är det dock ett tecken på nervositet, och om det verkar vara fallet så får du helt enkelt bedöma hur väl en nervös person kommer passa för det specifika jobbet. Det kanske inte gör så mycket om du har en nervös programmerare, men en person i en chefsposition eller med mycket kundkontakt bör absolut inte vara det.

 

Utseendet är ovårdat

Kandidaten behöver inte komma i frack och vattenkammat hår, hel och ren räcker. Visst säger inte personens utseende så mycket om de faktiska förmågorna, men kandidaten som har ansträngt sig för att se presentabel ut tar förmodligen intervjun – och jobbet – på större allvar än den som inte har gjort det.

kandidat översäljer sig själv

Inte tillräckligt självkritiska

”Min största svaghet är att jag bryr mig för mycket.” Förmodligen inte. Alla människor har riktiga svagheter, och du vill ha en kandidat som är öppen med sina. Är de inte det så försöker de antingen dölja dem, och då kan du omöjligt veta om de passar för jobbet. Eller så är de inte medvetna om dem, vilket är ännu värre.

Personer som saknar självkritik tenderar att skylla allting på andra. Ingenting är någonsin deras fel. Sådana personer lär sig aldrig av sina misstag och skapar ofta konflikter. Inte direkt den idealiska medarbetaren. Se upp för kandidater som ”bryr sig för mycket”.

 

…eller FÖR självkritiska

Kandidater som är för självkritiska bör du också se upp med. Det är ett tydligt tecken på dåligt självförtroende. En sådan person kommer förmodligen inte att vara särskilt drivande och lär inte ta så många initiativ. En sådan person kommer bara klanka ner på sig själv när det går dåligt, istället för att bemöta situationen på ett konstruktivt sätt. Och kommer, precis som den med för lite självkritik, inte att lära sig av sina misstag. Varför ska du lita på någon som inte litar på sig själv? Du vill ha en kandidat som känner till sina svagheter, men även sina styrkor. En kandidat med en realistisk självbild.

 

Till sist

Om kandidaten bara visar upp en eller två varningsflaggor men passar perfekt för rollen i övrigt, behöver du inte haka upp dig alltför mycket på dem. Det är så klart bra att ha dem i åtanke, men de ska bara vara en liten del av din bedömning. Om du står och väger mellan två kandidater kan du ta de röda flaggorna i beaktning. Men generellt bör du försöka välja den kandidat som är bäst, inte den som är minst dålig.

 

Andra artiklar för dig!