Psst! För att njuta av allt vår sida har att erbjuda så rekommenderar vi att du byter webbläsare. Här får du smidig vägledning: https://browsehappy.com/

Bemanning

3 min lästid

Hyr en interimskonsult – säkra resultat i osäkra tider

2020 har varit en riktig utmaning för alla företagare. Hör du till dem som inte har vågat nyanställa eller till och med har tvingats minska personalen? En interimskonsult är den självklara lösningen nu när hjulen börjar snurra igen!

Det är ett lite märkligt läge just nu, konstaterar Emma Hördegård som är verksamhetschef och senior rekryteringskonsult på OnePartnerGroup i Växjö.

–Företagen har kompetensbrist just nu. Hjulen har börjat snurra igen efter den utmanande inledningen på 2020 och många behöver växla upp. Men samtidigt är det svårt att hitta medarbetare med rätt erfarenhet och framtiden är fortfarande oviss. Ska man våga satsa eller inte…?, förklarar Emma.

I det här läget växer efterfrågan på interimslösningar. Det känns helt enkelt tryggt att ta in en extern expert och få hjälp med att få jobbet gjort – utan att man för den skull binder upp sig. Men det är inte bara covid -19 som påverkar, säger Emma.

–Arbetsmarknaden har blivit rörligare och vi märker av en attitydförändring hos våra kunder. Många tycker att det är en fördel att kunna ta in kompetens i kortare projekt och ser inte alltid behovet av att anställa någon. Och då är interimskonsulten den perfekta lösningen.

Vad gör egentligen en interimskonsult?

–En interimskonsult är en specialist som du kan anlita för möta tillfälliga behov i din verksamhet. Hen är en underkonsult som jobbar i egen firma och som du hyr in från oss mot en förmedlingsavgift. Alternativt så är konsulten anställd hos oss.

Vi kan erbjuda interimskonsulter inom en rad seniora tjänster. Det de har gemensamt är att de alla är specialister med nyckelfunktioner inom företaget som till exempel ingenjörer, programutvecklare, ekonomer och controllers eller marknadskommunikatörer. I vårt nätverk har vi också många erfarna chefer och seniora rådgivare som kan gå in direkt.

Varför väljer företag att ta in en interimskonsult?

­–Antingen är man osäker på hur organisationen ska se ut framöver – och det kan bero på allt från konjunkturen till förändringar i verksamheten – eller också är det en nyckelperson som ska vara föräldra- eller tjänstledig. Det vanliga är att interimskonsulten får ett uppdrag som varar från tre månader upp till ett år. Därefter brukar våra kunder veta hur de vill göra. Kanske räcker det med en tillfällig insats eller också bestämmer man sig för att nyanställa – alternativt att tillsvidareanställa interimskonsulten.

Hur hittar OnePartnerGroup sina interimskonsulter?

–Eftersom vi har jobbat med rekrytering under så många år har vi ett omfattande nätverk med chefer och specialister; kunder och kandidater som har fortsatt att ha kontakt med oss. Vi jobbar med stark lokal förankring och den närheten gör att vi har ett levande kontaktnät som hela tiden utvecklas.

4 fördelar med en interimskonsult!

 

  1. Kort startsträcka. Interimskonsulten är snabbt på plats, ofta inom några veckor. Vårar konsulter har ofta kort startsträcka eftersom de har erfarenhet av många olika verksamheter och organisationer. Det gör att de kommer snabbt in i sin roll och kan hitta tillämpningar som fungerar i just din verksamhet. De får saker att hända!
  1. Ny energi. Som specialist med omfattande erfarenhet från många olika organisationer kan interimskonsulten se på din verksamhet med nya ögon och skapa förändring – om du vill, förstås.
  1. Du binder inte upp dig. Du väljer själv hur lång tid som du vill anlita din konsult och binder inte upp dig vid långa anställnings- och samarbetsavtal.
  1. Tydliga spelregler. Våra interimskonsulter har valt jobbet eftersom de trivs med uppdragsformen. Det finns alltså ingen förväntan om en fast anställning. Både du och konsulten kan känna er trygga i att det finns en ömsesidig respekt mellan alla parter och en gemensam vilja att komma framåt.