Referensrekrytering – så låter du dina medarbetare hitta nya medarbetare

Referensrekrytering – så låter du dina medarbetare hitta nya medarbetare

Att hitta anställda är inte alltid lätt. Jobbannonser eller karriärssidor genererar inte alltid det antal sökare som du vill ha. Det finns ett annat sätt. På engelska kallas det för ”Referral recruiting”, när du låter dina anställda rekommendera personer från deras kontaktnät som är lämpliga för tjänsten. Det är en metod som både är kostnadseffektiv och som oftast leder till bra rekryteringar. Här kommer några tips.

kvinnor pratar om jobb

Se till att dina anställda har koll

Vilka lediga tjänster finns? Och vad söker företaget efter? Dina anställda kommer förmodligen inte själva hålla sig uppdaterade på det. Det är upp till dig att se till så att de är medvetna. Om de inte vet vad som behövs kan de ju omöjligt rekommendera någon. Håll dina anställda uppdaterade via nyhetsbrev, möten eller andra kanaler.

morötter som hjälper referensrekryteringHitta rätt morötter

Belöna dina medarbetare som har rekommenderat någon som sedan blir anställd. Det kan du göra genom att ge dem en bonus, extra semesterdagar eller något annat. Genom att göra det får du dina anställda att faktiskt aktivt leta i sin bekantskapskrets. Du får dem att vara mer proaktiva när de kanske annars i bästa fall bara skulle ha nämnt något om ett ledigt jobb i förbifarten.

Skapa ett system

Att hålla dina anställda uppdaterade och ge dem incitament är så klart bra, men det räcker inte. Särskilt om du är ett företag med många anställda som behöver anställa ännu flera. Skapa ett system, eller ett program, för att göra det. Gör det enkelt för både dig och dina anställda. Använd dig av sociala medier och teknik för att se till att din rekrytering är effektiv och att det faktiskt händer något.

2 personer hittar medarbetare via referensrekrytering

Att tänka på vid referensrekrytering

Såklart vill du inte bara anställa via referensrekrytering, det skulle leda till ett nepotistiskt företag. Och du ska såklart inte vara allt för okritisk till en kandidat bara för att en anställd du litar på har rekommenderat personen. Behandla alla sökande på samma sätt. Men referensrekrytering är ett värdefullt komplement till vanliga metoder och kommer garanterat att leda till flera lyckade rekryteringar.

Häng med

Vill du bli bättre på rekrytering och personalfrågor? Ta del av våra senaste inlägg varannan vecka via e-post! 


Liknande inlägg

Hyra eller rekrytera personal – när ska du göra vad?

Hyra eller rekrytera personal – när ska du göra vad?

När du behöver öka personalstyrkan på företaget ställs du inför ett klurigt val. Är det bäst att rekrytera personal själv …Läs mer

Headhunting: 8 tips för att finna & vinna drömkandidaten

Headhunting: 8 tips för att finna & vinna drömkandidaten

Idag blir det allt vanligare att företag, (och deras rekryterare), själva letar upp och kontaktar kandidater med hjälp av sökmotorer …Läs mer

Trender inom bemanning som du bör ha koll på

Trender inom bemanning som du bör ha koll på

Bemanningsbranschen växer sig större och större och utvecklingen går snabbt framåt. Här är några aktuella trender att hålla koll på. …Läs mer

Vill du veta mer?

Kom i kontakt med oss med hjälp av formuläret nedan

Kontakta ditt lokala kontor: